Tekst objavljen: 06.03.2016 17:31        


Veliki ruski trgovinski lanci koji su zainteresovani za saradnju sa srpskim proizvođačima, pre svega u oblasti prehrambene industrije, posetiće Srbiju 10. i 11. marta, najavili su organizatori treće međunarodne privredne izložbe "Ekspo-Rusija Srbija 2016" na kojoj će učestvovati više od 100 kompanija iz Rusije. 

Veliki ruski trgovinski lanci dolaze u Srbiju

Ta izložba će zajedno sa trećim Beogradskim poslovnim forumom biti održana u Beogradu od 16. do 18. marta, a predstavnici trgovinskih lanaca će već 11. marta imati konkretne sastanke o mogućnostima saradnje, najavila je Privredna komora Srbije na konferenciji za novinare.

Među trgovinskim lancima iz Rusije biće i drugi najveći trgovac u Rusiji sa kojim domaći proizvođači još nisu sarađivali - "X5".

Predsednik organizacionog odbora "Ekspo Rusija Srbija 2016" David Vartanov je rekao da će na izložbi učestvovati više od 100 kompanija iz različitih regiona Rusije koje se bave energetikom, transportom, vazdušnim i železničkim saobraćajem, građevinom, poljoprivredom, industrijom nafte i gasa, farmacijom, telekomunikacijama, turizmom, bankarstvom i drugim oblastima.

"Ruska preduzeća napuštaju saradnju sa turskim kompanijama i okreću se većoj saradnji sa firmama iz Srbije", poručio je Vartanov.

On je istakao da su Rusiji potrebne kompanije sa iskustvom za izgradnju sportskih objekata i zgrada koje će se koristiti za svetsko prvenstvo u fudbalu koje će biti održano 2018. u Rusiji.

Kako kaže, postoji velika zainteresovanost u Rusiji za srpski zimski i banjski turizam, što je oblast gde bi mogla turistička i privredna saradnaj dve zemlje da bude dosta unapređena.

Vartanov je rekao da Rusija planira da razmotri mogućnosti za veće isporuke svežeg voća i povrća iz Srbije, koje je veoma traženo na ruskom tržištu i da će na izložbi biti organizovan veliki broj sastanaka srpskih i ruskih privrednika.

Prvi zamednik direktora Trgovinskog predstavništva Rusije u Srbiji Dmitrij Trubajčuk je rekao da će već u martu biti održan sastanak u Moskvi u kome će učestvovati turoperatori dve zemlje.

"Trenutno se radi na ispitivanju mogućnosti da srpska predzeća koja porizvode autodelove rade za ruske kompanije, kao što su Vaz, Kamaz i druge", naveo je on.

Kada je reč o prehrambenoj industriji, Trubajčuk je kazao je u 2015. ostvaren rast srpskog izvoza prehrambenih proizvoda u Rusiju od 15 odsto ističući da bi taj izvoz mogao da bude i značajno veći.
Savetnik za ekonomska pitanja ambasade Srbije u Rusiji Marjan Božović je rekao da bi srpski autokomponentaši mogli da popune prazninu na ruskom tržištu nakon prestanka saradnje sa firmama iz Turske.

Savetnik za ekonomska pitanja ambasade Srbije u Rusiji Marjan Božović je rekao da Srbija, takođe, svoje turističke kapacitete bolje da predstavi Rusiji.
"Imaćemo uskoro mnogo veći broj ruskih turista. Srbija tu može puno da pruži, a posebno srdačnost i atmosfera dobrodošlice koja je u našoj zemlji prisutna prema ruskim turistima", naglasio je Božović.

Savetnik predsednika PKS Veljko Jovanović je rekao da će na izložbi biti reči i o stvaranju objedinjene ponude putem formiranja sabirnih distributivnih centara za firme koje žele da izvoze u Rusiju, kao i da se na tome već ozbiljno radi.

Jovanović je podsetio da je nedavno u Moskvi završen Ekspo sajam prehrane na kome su dogovoreni poslovi vredni 27,6 miliona dolara.
On je kazao da je ukupna vrednost izvezenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Srbije u Rusiju prošle godine bila 270 miliona dolara.

Organizator izložbe "Ekspo-Rusija Srbija 2016" je ruski Zarubež-Ekspo, a biće održana uz podršku ambasada dve zemlje i državnih organa.
Pokrovitelji su Trgovinsko-industrijska komora Rusije, Trgovinsko predstavništvo Rusije u Srbji i PKS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    NVM-NVM DOO 19.03.2016 13:22

    Vrlo dobro!
    A gde ce se ti sureti odrzati u koje vreme
    Hvala!!!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
ruske kompaije kompanije rusi novi posao poslodavci

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana