Tekst objavljen: 19.08.2018 11:30        


Iako se čini da egzotične destinacije posećuju samo građani sa dubljim džepom, turizmolozi kažu da su aranžmani više nego dostupni, o čemu govori veliko interesovanje za letovanje u Tajlandu, na Maldivima ili za safari na Zanzibaru, i to za kasnu jesen.

Veliko interesovanje za egzotičnim destinacijama

Za avgust, kada su egzotične destinacije u pitanju, još je preostalo malo mesta, ali nedovoljno istražene plaže, predeli i gradovi očekuju turiste čitave godine, te su septembar, oktobar i novembar idealni za daleko putovanje.

Široka je paleta egzotičnih destinacija u tropskoj zoni, a prema rečima turizmologa najpopularnije su u jugoistočnoj Aziji, Indonezija, Tajland i ostrva koja pripadaju tom regionu. Takođe, zanimljiva je Afrika i sve je više tura koje posećuju Južnoafričku Republiku ili Keniju, a u pitanju je letnji safari.

FOTO: BLIC / RAS SRBIJA
- Više puta godišnje se organizuje putovanje na Zanzibar u kombinaciji sa moto-safarijem ili redovnim safarijem. Interesantna je i Tanzanija, kao i uvek aktuelni Maldivi i Sejšeli. Agencije svake godine izbace barem po jednu novu ponudu za mesto koje je bilo manje poznato i tako je sada veoma aktuelan Island, koji nije tropska destinacija, ali se smatra egzotičnom pošto je apsolutno neotkriven i poseban po mnogo čemu, a nazivaju ga zemlja vatre i leda. Novija destinacija je i Singapur i veoma je tražena - kaže turizmolog Boris Tot i napominje da je Bali odlična egzotična destinacija, ali da je prošle godine na njemu izbio vulkan, a ove godine je pogođen zemljotresom, te treba sačekati da se situacija smiri.

Za sve egzotične destinacije popusti mogu biti i do 200 evra, a oni se ostvaruju tako što putnik uplati avans do određenog datuma i uz već određenu akciju cena aranžmana postaje znatno niža.

- Najviše vredi pratiti first minute ponude. Njima se ostvaruje najviše pogodnosti. Takođe značajni su, za sve ponude, popusti za decu do 12 godina. Za deset, 12, 14 i više dana neka od ovih destinacija je čak jeftinija od klasičnog all inclusive odmora u Turskoj i drugim zemljama. Takođe, i novije destinacije kao što su Kina, Japan ili Ekvador mogu biti povoljne - kaže turizmolog.

Tot savetuje turiste da na pojedinim egzotičnim destinacijama, kao što su recimo Maldivi, obrate pažnju na ishranu i da se hrane isključivo po preporuci predstavnika agencija ili lokalnih vodiča. Važno je da se u tim zemljama drže pešačkih zona koje vodiči savetuju i da na izlete idu isključivo organizovano. Pošto je reč o manjem poznatim destinacijama, posebno treba voditi računa o bezbednosti i uvek je sigurnije uplatiti uz smeštaj u hotelu barem jedan obrok dnevno.

- Dubai je egzotična destinacija i sada je veoma pristupačan, može se naći aranžman i za 500 do 1.200 evra, u zavisnosti od ponude. Pogotovo se isplati putovati na ove destinacije ako početkom godine rezervišete put za kraj godine. Tada imate dovoljno vremena za isplatu do polaska, a ranim bukingom ostvarićete i pravo na popuste - kažu turizmolozi.

Odmor na egzotičnim destinacijama može biti aktivan uz promenu nekoliko prevoznih sredstava, može biti isključivo relaksacija i odmor, a sve aktuelnije su istorijske ture u kombinaciji sa izletima koje najviše odgovoraju osobama avanturističkog duha.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
egzotične destiacije letovanje turizam godišnji odmor

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana