Tekst objavljen: 06.04.2017 9:45        


BEOGRAD, 6. aprila (Tanjug) - Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen izjavio je danas da sprovođenje programa konsolidacije Elektroprivrede Srbije (EPS) napreduje očekivanim tempom. "Svetska banka nastavlja aktivno da radi s Vladom Srbije na finansijskoj konsolidaciji EPS-a i Srbijagasa. Sprovođenje programa u EPS-u napreduje kako je očekivano, uz mala odlaganja rokova, ali ona nemaju za posledicu vraćanje unazad", rekao je Verheijen na konferenciji za novinare u Beogradu.

Verheijen: Program konsolidacije EPS-a napreduje

Glavni ciljevi programa, koji obuhvataju smanjenje gubitaka u distributivnoj mreži, poboljšanje naplate, otklanjanje neefikasnih planova iz sistema, prilagođavanje cena i optimizaciju broja zaposlenih, kako je naglasio, i dalje važe.

Podsetivši da Svetska banka godišnje ažurira EPS-ove podatke na bazi prethodne godine, Verheijen je naveo tim ove međunarodne finansijske institucije upravo radi sa ljudima u EPS-u na pregled podataka za 2016. kako bi utvrdili da li je potrebno neko prilagođavanje programa fisnansijske konsolidacije u svetlu tih pokazatelja.

"Slično je i sa Srbijagasom, sa kojim Svetska banka nastavlja da radi na programu finansijske konsolidacije dogovorenom s Vladom. U ovoj fazi radimo na proceni investicionog programa Srbijagasa, i na proceni toga u kom obimu bi bilo koje ulaganje koje predstavlja negativnu vrednost moglo da bude uklonjeno iz tog programa kako bi on bio realniji", rekao je on.

Dodao je da je to tehnički posao, gde Svetska banka pruža pomoć Srbijagasu da uvede metodologiju za bolju procenu uticaja investicija.

Istovremeno, kako je naglasio, Vlada Srbije je napravila napredak u rešavanju pitanja ranijih obaveza Srbijagasa, refinansirajući neke od skupljih zajmova koje je to preduzeće uzimalo.

Što se tiče vlasništva Srbijagasa u Azotari, MSK i drugim preduzećima, Svetska banka, po njegovim rečima, smatra da ono (vlasništvo) treba da bude vraćeno na državu, umesto da vlasnik bude Srbijagas.

Takođe je rekao Svetska banka nije u ovom trenutku direktno uključena ni na koji način u rešavanje problema RTB Bora, podsetivši da se pitanjem tog preduzeća bavi Međunarodni monetarni fond u čijem se programu nalazi i ta kompanija.

"RTB Bor je i dalje faktor fiskalnog rizika za Srbiju koji treba rešavati uporedo sa petrohemijskim kompleksom, čija je privatizacija pokrenuta", rekao je Verheijen, izrazivši bojazan da iniciranje privatizacije, ako je suditi po Galenici, ne mora da znači garanciju da će i doći do željenog ishoda.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana