Tekst objavljen: 08.06.2015 10:25        


Jo-jo efekat za evro koji je bio prisutan tokom minule sedmice stabilizovao se u petak, dok je većina valuta održavala vrednost uoči objave izveštaja o broju radnih mesta u SAD van sektora poljoprivrede, što je izgledalo kao jasan znak da će američka Uprava federalnih rezervi (Fed) moći da poveća kamatne stope ove godine. 

Vesti sa tržišta

Na maksimalnim vrednostima zabeleženim u četvrtak, nagli rast prinosa nemačkih obveznica doveo je do jačanja evra za više od 5,0 procenata u odnosu na dolar u periodu od preko nedelju dana, ali se od tada povukao za preko jedan cent.

Industrijska proizvodnja u Španiji i predviđeni rast od strane nemačke Bundes banke u petak su podržali taj stav, prinosi 10-godišnjih nemačkih obveznica kao i evro su ostvarivali rast na prepodnevnom trgovanju u Evropi.

Prema Rojtersovom istraživanju ekonomisti očekuju da se izveštaj o broju novozaposlenih radnika poveća za 225.000 u maju, što će ojačati situaciju za potez koji će biti povučen u septembru.
Dolar je ojačao za oko četvrtinu procenta na 124,81 jena, što je nadomak dvanaestipogodišnjeg maksimuma od 125,07 jena.

Borba Grčke za postizanje dogovora sa kreditorima se nastavlja i sprečavanje napuštanja evra nastavlja da lebdi u pozadini. Grčka je odložila servisiranje duga prema MMF-u, s obzirom na to da je premijer Aleksis Cipras u petak tražio izmene teških uslova od kreditora za nastavak finansijske pomoći.

Indeks praćenja dolara u odnosu na korpu valuta rivala je i dalje bio na putu za ostvarivanje nedeljnog gubitka od preko 1,0 procenta, ali u odnosu na prethodni dan, kada je bio na 95,698 poena, viši je 0,2 procenta.

U petak se međubankarsko devizno tržište otvorilo na nivou od 120,25/55. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je ojačao na 120,15/45, ali se vratio na 120,25/55 uz fluktuacije od pet para.

Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je 35,1 miliona evra po prosečnom kursu od 120,3770. Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je oslabio na 120,35/65. Tržište se zatvorilo na 120,35/65.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa tržišta indikativni kurs evra američki dolar međubankarskom tržištu međubankarsko devizno tržište

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana