Tekst objavljen: 20.07.2015 12:00        


Dolar je u petak bio na putu da zabeleži najveći nedeljni dobitak u poslednja dva meseca, s obzirom na to da su investitori fokus usmerili na prvo povećanje kamatnih stopa u SAD-u od 2006. godine, koje bi trebalo da se desi do kraja godine. 

Vesti sa tržišta

Dolarski indeks je zabeležio rast od 1,5 odsto u odnosu na korpu valuta u nedelji u kojoj je Dženet Jelen, predsednik FED-a, naglasila da će se kamatne stope u SAD-u povećati najverovatnije tokom ove godine, dok je, sa druge strane, šef ECB-a izjavio da bi monetarna politika evrozone trebala da ostane "ultra labava".

Većina trgovaca i stratega računa da bi različita monetarna politika između evrozone i SAD-a mogla uticati da evro i dalje slabi, pri čemu bi se mnogi kladili da će pad biti ispod jednog dolara sledeće godine.

Evro je bio na dobitku 0,1 procenat u petak, na 1,0887 dolara, što nije daleko od sedmoiponedeljnog minimuma od 1,0855 dolara koji je zabeležen preko noći, ali je i dalje više od dva procenta niži u odnosu na prošlu nedelje.

Funta je zabeležila sedmoipogodišnji maksimum u odnosu na evro, od 69,445 penija, pošto je guverner Centralne banke Engleske, Mark Karni, dao do sada najjači nagoveštaj o periodu kada će povećati kamatne stope, izjavljujući da će odluka o tome biti u fokusu pri kraju 2015. godine.

Dolar je bio u padu za oko 0,1 procenat u odnosu na jen u poređenju s prethodnim danom, nakon što je zabeležio jednomesečni maksimum od 124,235 jena, ali je i dalje bio na putu da ostvari dobitke veće od jednog procenta ove nedelje.

U petak se međubankarsko devizno tržište otvorilo na nivou od 119,95/120,25. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je ojačao na 119,90/120,20, uz fluktuacije od pet para.

Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je 4,7 miliona evra po prosečnom kursu od 120,0360.

NBS je intervenisala kupovinom 20 miliona evra na međubankarskom tržištu kako bi sprečila prevelike dnevne oscilacije kursa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
berza valuta međubankarsko devizno tržište odluke ecb evro britanska funta američki dolar vesti sa tržišta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana