Tekst objavljen: 23.11.2015 13:00        


Komentari predsednika Evropske centralne banke (ECB), Marija Dragija, uticali su na slabljenje evra za pola procenta, na ispod 1,07 dolara u petak, posle dvodnevnog rasta. Većina glavnih banaka je pri stavu da će dolar ojačati i dostići paritet sa evrom u narednom periodu, ukoliko američka Uprava federalnih rezervi (Fed) počne da podiže kamatne stope, dok druge centralne banke rade suprotno.

Vesti sa tržišta

Ipak, napredak posle objavljivanja podataka o zaposlenju u SAD početkom novembra, bio je teži. Dolar je prošle nedelje oslabio u odnosu na korpu valuta, a ove nedelje je u porastu svega 0.3 procenta.

Mario Dragi je izjavio da će ECB učiniti sve što bude neophodno da poveća inflaciju u što kraćem roku i ukazao je na beneficije smanjenja kamatnih stopa u cilju proširenja programa kvantitativnih olakšica, odnosno kupovine obveznica.

Dolar se u jutarnjim satima trgovao na 1.0683 dolara prema evru. Takođe je ojačao 0.2 procenta na 123.00 jena i 0.4 procenta u odnosu na korpu valuta na 99.336 poena. Evro je oslabio skoro pola procenta prema britanskoj funti i 0.3 procenta u odnosu na švajcarski franak.

U petak se međubankarsko devizno tržište otvorilo na nivou od 120.50/80. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je bio stabilan. Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12.30 časova iznosio je 19 miliona evra po prosečnom kursu od 120.6718. Tokom popodnevnog dela trgovanja nije bilo promena. Tržište se zatvorilo na 120.50/80.

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) je iznosio 1.350 miliona dinara na nivou od 2.55 do 2.60. 

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa tržišta međubankarsko devizno tržište međuvalutna berza valutna berza bankarsko tržište

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana