Tekst objavljen: 12.07.2016 15:02        


Dolar je u ponedeljak ojačao gotovo 2,0 procenta u odnosu na jen, usled rasta na japanskoj berzi akcija, pošto je vladajuća koalicija u Japanu osvojila jasnu pobedu na izborima u gornjem domu, što je podstaklo očekivanja u pogledu uvođenja novih monetarnih olakšica. 

Vesti sa tržišta

Dolar je zabeležio četvoromesečni maksimum u odnosu na korpu glavnih valuta, pri čemu je već ostvario rast usled skoka broja radnih mesta u SAD, prema izveštaju o zaposlenosti koji je objavljen u petak, a koji je uticao na investitore da ponovo ukalkulišu šanse za povećanje kamatnih stopa FED-a pre kraja godine.

Dolar je ojačao za čak 1,9 procenata u odnosu na prethodni dan, na 102,48 jena, što predstavlja najveći dnevni rast u protekla tri meseca.

Podaci o broju novih radnih mesta u SAD u junu su dosta veći nego što je bilo očekivano, 287.000 novih radnih mesta, što je ublažilo strahovanja da tržište rada može biti pokolebano.

Funta je povratila gubitke u odnosu na prethodni dan pošto se Tereza Mej pojavila kao jedini preostali kandidat vladajuće britanske Konzervativne partije za mesto britanskog premijera, nakon što se njena rivalka Andrea Ledsom povukla iz trke.

U ponedeljak se međubankarsko devizno tržište otvorilo na nivou od 123,10/40. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je ojačao na 123,05/35 uz fluktuacije od pet para.

Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je 1,3 miliona evra po prosečnom kursu od 123,3415. NBS je intervenisala kupovinom 15 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu kako bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa.Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je ojačao na 123,00/30. Tržište se zatvorilo na 123,10/40.

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) iznosio je 3.679 miliona dinara na nivou od 2,70 do 2,90.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa tržišta dolar međubankarsko devizno tržište SAD

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana