Zvanični kurs Evra za dan 11.05.21. :: 117.5749 rsd
Tekst objavljen: 28.06.2018 15:42        


Građani koji su rezervisali letovanje u turističkoj agenciji „Sun&Sea“ u Subotici, ostali su bez uplaćenog novca i bez odmora.

Vlasnik turističke agencije uzeo hiljade evra i nestao

Vlasnik je pobegao, agencija je zatvorena, na vratima je zalepljen papir na kome piše "godišnji odmor" i slučaj je preuzelo tužilaštvo. Ovo je drugi slučaj da su turisti prevareni za samo nekoliko dana, nakon što je propala agencija "S.A.B" iz Beograda.

Prevareni putnici iz Subotice s pravom su ogorčeni. Vlasnik agencije napustio je Srbiju u ponedeljak i oko 13 sati prešao granicu sa Mađarskom.

U Osnovnom javnom tužilaštvu u Subotici kažu da su u sredu dobili usmenu informaciju o slučaju, a zatim su se konsultovali i sa Policijskom upravom.

- On je vlasnik agencije koja se nalazi u ulici Dimitrija Tucovića. Bavio se preprodajom turističkih aranžmana. Prema našim informacijama do sada se 15 ljudi javilo PU Subotica, međutim, dalji rad na predmetu će preuzeti Posebno odeljenje Višeg suda u Novom Sadu za borbu protiv korupcije, jer je u pitanju krivično delo iz njihove nadležnosti. Znamo da je 25. juna napustio zemlju – kaže za „Blic“ Livija Panić, tužilac OJT.

Među oštećenima je Rosica Dašić koja je 8. maja otišla u „Sun&Sea“ i za desetodnevno letovanje u Turskoj u hotelu „Liberti“ platila depozit od 2.000 evra.

- U agenciji su nam napravili ugovor o putovanju. Ukupan iznos je bio 4.200 evra i 7.960 dinara i toga dana smo platili depozit. Prolazeći pored agencije 21. juna pozdravila sam vlasnika Miroslava Despija i rekla mu da ću ovih dana doneti ostatak novca na šta je on rekao da mogu doneti i sve. Već sutradan mi je poslao poruku da donesem novac i zvučalo je da mu je hitno. Zbog gužve na poslu otišla sam dan kasnije i odnela 1.300 evra. Devojka koja je radila u agenciji mi je ispisala priznanicu – priča Rosica Dašić.

"Dala sam mu 3.300 evra, a niji ni rezervisao hotel u Turskoj"Još tada Dašićeva nije imala sumnju u bilo kakvu prevaru. Vlasnik je poznat mnogim Subotičanima i do sada nije bilo javno poznato da je njegovo poslovanje bilo sumnjivo.

- Muž me je nazvao 26. juna i rekao da je Despi prevario mnoge putnike i da proverim šta se dešava sa našim ugovorom i da li je naš aranžman uplaćen agenciji „Big Blue“ u Beogradu. Pošto kroz posao poznajem ljude u „Big Blue“ pozvala sam ih i javljeno mi je da za nas ne postoji čak ni rezervacija, a kamoli da im je uplaćen depozit – kaže Rosica Dašić koja je trebalo da putuje u Tursku 21. jula.

Prema njenim rečima ista agencija iz Subotice oštetila je i njenu komšinicu koja je platila 3.200 evra za putovanje na Tenerife. Takođe, ima turista kojima je putovanje rezervisano i depozit je uplaćen, ali ne i ostatak novca.

Kako „Blic“ saznaje vlasnik ove agencije je devojci koja je kod njega radila dao otkaz, a gradom kruže razne priče o njegovom nestanku odnosno odlasku u inostranstvo.

Kome da se jave oštećeni putnici

Oštećeni građani treba da prijave svoj slučaj Policijskoj upravi Subotica, inspektoru za privredni kriminal, a oni koji su verovali da je njihov novac prosleđen agencijima koje organizuju putovanje, kao što je recimo „Big Blue“, da se jave njima. Oni koji su to učinili i ako im je rezervacija potvrđena, otišli su ili će otići na odmor.

- Svi putnici koji su najavljeni tour operatoru „Big Blue“, za koje je izvršena rezervacija od strane subagenta TA „Sun&Sea“ i potvrđena od strane organizatora putovanja, otići će na svoj odmor. Bez obzira na to, što „Sun&Sea“ nije izvršila uplatu u celosti na račun organizatora putovanja i time izložila našu agenciju velikim troškovima, zaštita prava putnika je nama imperativ. Prema našim saznanjima postoji izvestan broj putnika, kojima je rečeno da putuju preko nas ili drugih tour operatora, za koje subagent „Sun&Sea“ nije izvršio rezervacije. Ti putnici su svesno prevareni i obmanuti. Nažalost, oni moraju potražiti pomoć državnih organa u ostvarenju svojih prava – kaže za „Blic“ Stefan Vasić, marketing menadžer „Big Blue“ u Beogradu.

Iz „Big Blue“ poručuju da, s obzirom na to da je u ovom trenutku nepoznat konačan broj putnika koji se nalaze u ovoj situaciji, mole sve putnike kojima je data informacija da putuju preko njihove agencije, da se jave na 011/4141411, kako bi dobili informaciju da li postoji potvrđena rezervacija za njih.

- Za one koje je izvršena rezervacija preduzećemo dalje korake u realizaciji njihovog odmora – kažu u „Big Blue“.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
letovanje otkazani aranžmani prevare turistička agencija prevara putnika

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana