Tekst objavljen: 01.08.2018 15:52        


Pokrajinska vlada ukinula je finansijsku pomoć za treće dete, koja se u iznosu od 12.000 dinara na mesečnom nivou isplaćuje od 2013. godine, prenosi portal 021.

Vojvodina ukinula finansijsku pomoć za treće dete

Majke u Vojvodini, naročito u Novom Sadu, dugo su imale finansijsku pomoć veću u odnosu na druge delove Srbije, a naročito Novosađanke. Naime, Novosađanke su finansijsku pomoć za decu dobijale i od Grada Novog Sada i od Pokrajine.

U suštini, majke koje rode treće dete primaće novčanu pomoć u istom iznosu kao i do sada, samo na nacionalnom nivou i u periodu od 10 godina (120 mesečnih rata) umesto u periodu od dve godine (24 mesečne rate), kako je isplaćivala Pokrajina. Jedina razlika je u činjenici da majke u Vojvodini neće biti "u prednosti" po ovoj specifičnoj pomoći u odnosu na ostatak Srbije.

Međutim, kako je Republika donela Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji je na snazi od 1. jula, Pokrajina je odlučila da svoju finansijsku podršku ukine za svu decu koja su rođena nakon 24. decembra 2017. godine, prenosi 021.rs.

Pokrajinska vlada donela je na sednici 18. jula odluku o izmenama odluke o ostvarivanju novčane pomoći porodici u kojoj se rodi treće dete. U izmenama se navodi da će novčanu pomoć dobijati majke koje su rodile treće dete zaključno sa 24. decembrom 2017. godine, pod uslovom da u trenutku rođenja trećeg deteta ima prebivalište najmanje godinu dana u Vojvodini.

Takođe, majke imaju rok od najkasnije godinu dana da podnesu zahtev za isplatu novčane pomoći, dakle u ovom slučaju najkasnije do 24. decembra 2018. godine.

"Svi korisnici prava koji podnesu zahtev za ostvarivanje novčane pomoći porodici za treće dete, za decu trećeg reda rođenja rođenu nakon dana 24. decembra 2017. godine, zaključno sa danom 30. jun 2018. godine, nastaviće sa ostvarivanjem svojih prava u skladu sa odredbama zakona kojim se uređuje finansijska podrška porodici sa decom", navodi se u izmenjenoj odluci Pokrajine.

Ovo znači da će Pokrajina faktički retroaktivno primenjivati Zakon o finansijskoj pomoći porodici sa decom, koji je formalno stupio na snagu 1. jula i čije odredbe se primenjuju od tog dana, za decu rođenu 1. jula.

Primena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom jasno je naznačena od 1. jula u članu 23. Roditeljski dodatak za treće dete rođeno 1. jula 2018. godine i kasnije utvrđuje se u visini od 1.440.000 dinara i isplaćuje se u 120 jednakih mesečnih rata po 12.000 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
treće dete vojvodina finansijska pomoć novac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana