Tekst objavljen: 01.09.2019 9:00        


Francuske železnice do 2021. godine planiraju da zamene neke dizel modele s novim dizel-elektro hibridnim vozovima na severoistoku, zapadu i jugu zemlje

Vozovi će dobijati energiju iz vodonika i kiseonika

Francuska se priključuje 'zelenoj' revoluciji na železnici kupovinom 15 vozova na vodonik, koji ne proizvode emisije ugljen dioksida, a trebalo bi da zamene postojeće dizel modele, najavio je čelnik francuskog državnog železničkog prevoznika SNCF.

Vozovi na vodonik će biti opremljeni s gorivnim ćelijama koje proizvode električnu energiju iz vodonika i kiseonika.

Nemačka je prva zemlja koja je uvela tu tehnologiju pre godinu dana, stavivši u promet dva voza francuskog proizvođača TGV-a Alastom, na pruzi dužine 100 kilometara.

"Nadamo se da ćemo za nekoliko nedelja potpisati porudžbinu za proizvodnju 15 vozova na vodonik", rekao je izvršni direktor SNCF-a Gijom Pepi dodajući da bi vozovi trebalo da budu u funkciji za "otprilike dve godine".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Dosad je Francuska imala problema s dobijanjem čistog vodonika, s tim da se 95 odsto vodonika dobijalo iz prirodnog gasa.

Alstom je predložio prilagađavanje modela koji se koristi u Nemačkoj, pa će vozovi SNCF-a umesto čistog vodonika koristiti kombinaciju električne energije i vodonika.

Pepi navodi kako je cilj SNCF-a "da kroz 15 godina na francuskim železnicama ne ostane nijedan dizel voz".

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vodonik kiseonik vozovi putnički vozovi ekologija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana