Tekst objavljen: 21.03.2018 11:01        


Na Wall Streetu su u utorak najvažniji indeksi blago porasli, nadoknadivši deo gubitaka od prethodnog dana, pri čemu je najviše porastao energetski sektor nakon skoka cena nafte, dok je deonica Facebooka ponovno pala.

Wall Street: Indeksi porasli zbog skuplje nafte

Obratio se oprezno sve dok odluka američke centralne banke o kamatnim stopama i mogućim signalima o tome koliko će Fed-a ove godine povećati novac.

Dow Jones ojačao je 116 bodova ili 0,47 posto, na 24.727 bodova, dok je S & P 500 porastao 0,15 odsto, na 2.716 bodova, a Nasdaq indeks 0,27 odsto, na 7.364 boda.

Najviše je juče, oko 0,8 odsto, porastao S & P indeks energetskog sektora, što se zahvaljuje skoku cena nafte za više od 2 odsto, na najviše nivoe u tri nedelje. Podrška tržištu takođe je obezbedila rast finansijskog sektora za 0,2 odsto, dok je udeo Facebook-a bio još jeftiniji.

Tako je u poslednja dva dana cena akcije te društvene mreže potonula oko 9 posto jer su zvaničnici iz SAD-a i Evrope pozvali poslovodstvo te kompanije da objasni kako je konsultantska firma Cambridge Analitica, koja je radila na izbornoj kampanji predsednika SAD-a Donalda Trampa, stekao pristup 50 miliona korisnika Facebook-a bez njihovog pristanka.

Pad od oko 9 odsto za dva dana je najveći dvodnevni gubitak na Facebooku od februara 2016. godine, što znači da je kompanija izgubila oko 60 milijardi dolara akcija.

Zajedno s Facebookom pale su i cene drugih društvenih mreža, pa je juče akcija Twittera pojeftinila više od 10, a Snapa više od 2,5 posto. Investitori su zabrinuti da li će ovaj slučaj uticati na prihod od oglašavanja socijalnih mreža, ali i mogućnost strožije regulacije.

"Negativno bi bilo ako poslovodstvo Facebooka bude dovedeno pred Kongres i ako se pokrene proces za novu, strožiju regulaciju koja bi mogla zaustaviti snažan rast kompanije", kaže Džo Saluzzi, direktor u firmi Themis Trading.

Investitori su takođe uzdržani jer je jučerašnja Feda-ova dvodnevna sesija počela, na čelu sa novim predsednikom američke Centralne banke Jeromeom Povellom.

Očekuje se da će glavna kamatna stopa Feda porasti za 0,25 procentnih poena, u rasponu od 1,5 do 1,75 odsto, što bi bilo prvo povećanje u američkom dolaru ove godine.

Prošle godine je Fed u tri navrata podigao ključne kamatne stope, a ove godine to može učiniti tri ili četiri puta, u zavisnosti od inflacije u SAD-u.

"Konačno smo u fazi normalizacije monetarne politike, nakon što se godinama pričalo da tržište raste zahvaljujući Fedu koji je držao kamate rekordno nisko. Sada ćemo videti šta tržište može učiniti - može li da stane čvrsto na obe noge? "Kaže Saluzzi.

I na evropskim berzama, cijene akcija su juče rasle. Indeks London FTSE ojačao je 0,26 odsto na 7.061 poena, dok je Frankfurtski DAX porastao za 0,74 odsto na 12.307 poena, a CAC u Parizu za 0,57 odsto na 5,242 poena.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
akcije na berzama wall street vesti sa tržišta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana