Tekst objavljen: 08.11.2017 11:45        


Na Wall Streetu je u utorak Dow Jones indeks dosegnuo novu rekordnu razinu četvrti dan zaredom, dok je S&P 500 oslabio pod pritiskom pada cena deonica u finansijskom sektoru.

Wall Street: Novi rekord Dow Jonesa, S&P 500 pao

Dov Jones ojačao je 0,04 posto, na rekordnih 23.557 poena, dok je S & P 500 oslabio 0,02 posto, na 2.590 bodova, a Nasdak indeks 0,27 odsto, na 6.767 bodova.

Najviše od jučerašnjih, više od 1 posto, povećane su cene akcija u odbrambenim sektorima, kao što su komunalni i potrošački.

S druge strane, oštro je 1,5 odsto, pala cena akcije Goldman Saksa, a pod pritiskom su se našle i akcije JPMorgana te Bank of America, pa je finansijski sektor bio najveći gubitnik.

Nakon objave slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata, oštro je, više od 13 posto, pala cena Priceline, dok je akcija turističke veb stranice TripAdvisora pojeftinila 23 posto.

"Kompanije koje podbace u odnosu na očekivanja bivaju oštro kažnjene. To ukazuje na nervozu na tržištu", kaže Jake Dollarhide, direktor u firmi Longbov Asset Management.

Međutim, većina kompanija do sada je postigla bolje rezultate nego što se očekivalo u sezoni poslovanja. Dosad je više od 400 kompanija iz sastava S & P 500 indeksa objavilo finansijske rezultate za treće tromesečje, pri čemu ih je oko 72 posto nadmašilo očekivanja analitičara.

Stoga sada u Analitičari procenjuju da su zarade kompanija iz S & P 500 indeksa porasle za 8 posto u odnosu na isti lanjski period, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast zarada za 4,4 posto.

Ne, juče su većinu vremena najvažniji indeksi proveli u negativnom području, dok je Russell 2000 indeks, koji sadrži deonice malih kompanija, pao 1,3 odsto, što se tumači nervozom ulagača u vezi poreske reforme.
Prošle nedelje republikanski poslanici u američkom Kongresu predstavili predlog reforme koji uključuje smanjenje poreske stope kompanijama s 35 na 20 posto i poreza građanima, ali i ukidanje pojedinih poreskih olakšica.

A ukidanje olakšanja izazvalo je protivljenje mnogih interesnih grupa. Pored toga, veliko pitanje je kako sprečiti rast javnog duga za oko 1,5 milijardi dolara u narednih deset godina.

Analitičari kažu da su u toku teške pregovore o poreskoj reformi, pa je pitanje kako će na kraju izgledati zakon.
"Dosta je skeptičnosti po pitanju poreske reforme. Činjenica da je Russell indeks pao ukazuje na zabrinutosti u vezi sudbine poreske reforme jer manje kompanije plaćaju veće poreze nego velike kompanije", kaže Donald Selkin, strateg u firmi Nevbridge Securities.

I na evropskim berzama, cene akcija su pale juče. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,65 odsto, na 7513 bodova, dok je frankfurtski DAKS skliznuo 0,66 odsto, na 13.379 bodova, a pariški CAC 0,48 posto, na 5.480 bodova.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ajcije na berzi kretanje akcija na berzi wall street međunarodno tržište

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana