Tekst objavljen: 09.03.2018 10:40        


Na Wall Streetu su u četvrtak cene akcija porasle jer se ulagačima čini da je predsednik SAD-a Donald Trump, iako je potpisao uvođenje carina na uvoz čelika i aluminijuma, ublažio svoje stavove, pa se nadaju da neće izbiti trgovinski rat.

Wall Street porastao, Trump objavio carine

Dow Jones ojačao je 93 boda ili 0,38 %, na 24.895 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,45 %, na 2.738 bodova, a Nasdaq indeks 0,42 %, na 7.427 bodova.

I juče se, kao i u proteklih nedelju dana od kada je Trump najavio carine, trgovalo nesigurno, a indeksi su balansirali naivici pozitivnog i negativnog područja.

Otprilike sat vremena pre završetka trgovanja na Wall Streetu iz Bele kuće je objavljeno da je Trump potpisao objavu o uvođenju carina na čelik od 25, a aluminijuma od 10 %, što će stupiti na snagu za 15 dana.

No, objavljeno je i da će Kanada i Meksiko biti izuzeti od carina dok traju pregovori oko Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA). Poručeno je, takođe, da će i druge zemlje moći tražiti izuzeće od carina.

To je na tržištu protumačeno kao ublažavanje prvobitno čvrstih stavova, pa su cene akcija do kraja trgovanja porasle.

“To je nešto blaži ugriz nego što su se tržišta plašila nakon oštre retorike prošle nedelje. Tada se činilo da će svi biti pogođeni jer u Trumpovoj retorici nije bilo ‘ako’ ili ‘ali’. Ovo predstavlja blaži ton u odnosu na prvotnu ideju koja je prošle nedelje uzdrmala tržišta”, kaže Chuck Carlson, direktor ukompaniji Horizon Investment Services.

No, nisu svi zadovoljni s poslednjim vestima. Michael O’Rourke, strateg ukompaniji JonesTrading, i dalje je zabrinut oko toga kako će Trumpove politike uticati na globalnu trgovinu.

“Trump je, doduše, malo odstupio, no ipak su carine uvedene. Ako ste tržišno orijentirani globalist, iz političke perspektive ide se u pogrešnom smeru. Ne bi me iznenadilo ako on uskoro najavi nove carine na druge proizvode”, kaže O’Rourke.

Neke su države već reagovale na Trumpovu odluku

Evropska unija bi trebala biti isključena iz novih carina SAD-a na čelik i aluminijum, kazala je poverenica Evropske komisije za trgovinu Cecilia Malmstrom.

Brazil, drugi po veličini izvoznik čelika u SAD, takođe je najavio da će pokušati pregovorima postići izuzeće od carina, dok je Kina još pre Trumpove objave poručila da se odlučno protivi carinama i da one ozbiljno utiču na normalan poredak u međunarodnoj trgovini.

I na evropskimberzama su cene akcijajuče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,63%, na 7.203 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,90 %, na 12.355 bodova, a pariški CAC 1,28 %, na 5.254 boda.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evropske berze američka berza wall street

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana