Tekst objavljen: 20.04.2016 11:53        


Na Wall Streetu su u utorak cene akcija porasle drugi dan zaredom, zahvaljujući jačanju rudarskog i energetskog sektora, kao i solidnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija.

Wall Street zabeležio skok drugi dan zaredom

Dow Jones ojačao je 0,27 posto, na 18.053 boda, dok je S&P 500 porastao 0,31 posto, na 2.100 bodova. Nasdaq indeks oslabio je 0,40 posto, na 4.940 bodova.

Na vrednosti su juče dobile akcije u osam od 10 sektora S&P 500 indeksa, pri čemu je najviše, 2,1 posto, ojačao rudarski sektor.

Sledio je energetski sektor, s usponom od 1,9 posto, zahvaljujući rastu cena nafte jer bi štrajk radnika u kuvajtskom naftnom sektoru mogao smanjiti ponudu na svetskom tržištu.Pozitivno su na tržište uticali i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija. Stoga je, na primer, cena akcije Johnson & Johnsona porasla 1,5, a Goldman Sachsa 2,3 posto.S druge strane, zbog razočaravajućih finansijskih rezultata, cena akcije Netflixa potonula je gotovo 13, a IBM-a više od 5,5 posto. To je, među ostalim, i razlog pada Nasdaq indeksa.

“Ulagači pažljivo prate prihode. Nakon svog rezanja troškova u poslednjih pet godina, trebali bismo konačno videti rast prihoda kompanija”, kaže Chuck Self, direktor u firmiiSector.

No, ni prihodi ni zarade kompanija zasad ne rastu, pa analitičari u anketi Reutersa procenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u prvom tromesečju u proseku pale za 7,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Prihodi bi mogli pasti 1,3 posto.

Posledica je to visokog kursadolara, pada cena nafte i usporavanje rasta globalne ekonomije.No, analitičari obično procene zarada i prihoda postavljaju vrlo nisko jer na taj način omogućuju kompanijama da lakše prebace očekivanja, pa tako otvaraju prostor za rast cena njihovih akcija.

Zbog toga cene akcija poslednjih dana rastu, iakoposlovni rezultati nisu impresivni.S jučerašnjim rastom, S&P 500 indeks primakao se na samo 2 posto od najviše nivoeu istoriji, dostignuteprošloga maja.I na evropskim su berzama cene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,82 posto, na 6.405 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,27 posto, na 10.349 bodova, a pariski CAC 1,32 posto, na 4.566 bodova.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
wall street akcije na berzama evropske berze svetske berze

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana