Tekst objavljen: 24.08.2018 10:43        


Krivicu zbog gradnje nelegalnih kvadrata neće snositi samo investitor, već i vlasnik parcele i izvođač radova. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture namerava da uvede "solidarnu odgovornost". Sve u cilju sprečavanja divlje gradnje.

Za divlju gradnju krivi i zidari

Ministarka Zorana Mihajlović najavila je u četvrtak da će se zbog toga menjati određeni pravilnici. Odgovornost za nelegalne kvadrate snosiće svi koji su u njihovoj gradnji učestvovali i protiv svih će se podnositi krivične prijave.

- Inspekcije rade i noću, jer ne može da se nelegalno gradi tako što će se radovi izvoditi kad padne mrak - kaže Zorana Mihajlović.

- Kada inspektor zatvori gradilište i stavi traku, svako pomeranje trake je krivično delo, pa će posle toga inspektor podneti krivičnu prijavu protiv investitora. Nekad se desi da se ne zna ko je investitor, pa se tada stavi N. N. osoba, ali ni toga više neće biti. Ako ne znaju ko je investitor, znaju ko je vlasnik parcele, jer to može lako da se utvrdi u katastru.

Ministarka je navela da ima dosta podignutih krivičnih prijava zbog nelegalne gradnje, da je najveći problem u Beogradu, jer su pojedine opštine dozvolile da se nelegalne zgrade završe i prodaju stanovi. Inače, Ministarstvo građevine kuburi i sa firmama koje mogu da ruše nelegalne objekte. Tako su, nedavno, oglasili tender za prikupljanje ponuda za rušenje nelegalno izgrađenih objekata u nacionalnim parkovima.

KONTROLA

Pojedini mostovi u Srbiji biće rekonstruisani, ali prvo treba utvrditi u kakvom su stanju. Zbog toga će naredne nedelje početi vanredna kontrola četiri najfrekventnija mosta - Pančevačkog mosta i Gazele u Beogradu i starog i novog mosta preko Dunava kod Beške.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
divlja gradnja Ministarstvo građevinarstva nelegalna gradnja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana