Tekst objavljen: 21.08.2018 10:38        


Zimnica napravljena kod kuće ove godine biće daleko isplativija i oko 50 odsto jeftinija od one kupljene na pijaci ili u prodavnici, kažu domaćice, ali i pijačni prodavci koji se time bave.

Za domaću zimnicu potrebno od 100 do 200 evra

Ipak, u računicu kojom dolaze do cene zimnice koju same prave domaćice ne uračunavaju ono što je mnogima veoma dragoceno i često je i najskuplji sastojak - vreme provedeno u pripremi. Zbog toga ove godine ni zimnica kupljena na pijaci ili u marketima neće biti previše skupa za one koji nemaju dovoljno vremena da je pripremaju.

Cenu i jedne i druge oborilo je to što su voće i povrće dobro rodili i jeftiniji su nego prošle godine, a ni šećer i drugi dodaci nisu previše skupi.

Prema okvirnoj računici “Blica” zasnovanoj na savetima domaćica, za četvoročlanu porodicu potrebno je oko 100 do 200 evra ukoliko se zimnica priprema u domaćoj radinosti. Ukoliko je kupujete, cena će biti od 150 do 300 evra. Ta računica, naravno, može da se menja u zavisnosti od toga ko šta i koliko voli da jede. Domaćice, međutim, savetuju da i oni koji nemaju vremena da pripremaju zimnicu sličnu cenu mogu postići ako kupuju u prodavnicama na akcijama.

- Moja računica je da je to sličan ili isti odnos cena, ali da se zimnica koju kupim ne može meriti po ukusu sa onom koju ja napravim. Da biste kuvali paradajz, pravili džemove, slatko, turšiju, treba vam najkvalitetnije voće i povrće koje je skuplje na našim pijacama, tako da mene i jedna i druga zimnica isto košta. Paradajz je od 40 do 90 dinara, ja sam kupila za 60 dinara i od 30 kilograma napravila 20 litara. Trebalo mi je malo celera još i soli, flaše i celofan. Jedna moja flaša je oko 90 dinara, a na pijaci je prodaju od 90 do 120 dinara. Volim da pravim zimnicu, inače bih je kupovala od poznatih prodavaca. Potrošnju struje i trošak na sitnice nikada ne računam - kaže Subotičanka Tatjana Marković. Objašnjava da su sada kornišoni na pijaci 150 dinara i da se od jednog kilograma krastavaca mogu napuniti dve tegle, a za kompletan posao potrebno je i sirće, so, šećer, slačica, biber i mirođija. U prodavnici tegla je od 120 do 200 dinara.

Džem od malina na pijaci u tegli od 200 grama je 300 dinara, a kilogram malina se prodaje po istoj ceni, tako da nema sumnje da se isplati za ovu poslasticu zasući rukave.

- Šljive su definitivno ove sezone najisplativije. Cena im je 60 do 70 dinara kilogram, a od 25 kilograma napravila sam 25 tegli pekmeza, džema i kompota. Šećer može da se kupi i za samo 53 dinara na akciji, a šljive su dobro rodile, tako da ću verovatno napraviti još jednu turu. Uz ovo voće potrebno je imati cimet, vanilin šećer i oko šest kilograma šećera. U prodavnici nema tegle, pogotovo ako ima oznaku da je domaće, da je jeftinija od 150 dinara, a mene su moje koštale između 70 i 80 dinara po tegli – kaže domaćica.

Čeka da pojeftini crvena paprika da bi pravila ajvar i cepkanu papriku, ali joj za te zimske slane poslastice treba i patlidžan, paradajz, beli luk, još tegli, poklopaca.

- Na akciji i u pojedinim radnjama sve to može da se kupi jeftinije nego da pravite kod kuće. Ali mnoge domaćice vole da prave zimnicu. Uživam u tome, naročito kada vidim kako ukućani brzo prazne tegle – kaže Tamara. Podseća da treba obratiti pažnju i na ponudu u drugoj klasi, jer cena voća i povrća može biti jeftinija i za 10 do 20 dinara, a da je kvalitet sasvim odgovarajući.

Skuplje za pripremu kod kuće biće napraviti džem od kajsija, koje su oko 100 do 150 dinara.

Trenutno je paprika 100 dinara, ali pojedini pijačni prodavci prodaju sitnu žutu papriku po ceni od 400 dinara za džak od devet kilograma.

- Prodaja robe za zimnicu još je slabija. Više se ljudi raspituju za cene, kao da se dvoume i kalkulišu šta im je isplativije. Pravim zimnicu jer volim da znam šta jedem, ali ako neko radi, ima decu, velike troškove, sigurno da mu nije još i do puno posla u kuhinji. Može se naći povoljno i dobro i u marketima, ali i za to treba strpljenja, jer samo ako je na akciji i sa oznakom domaće može da parira mom ajvaru – zaključuje domaćica Vukica Milošev.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
spremanje zimnice domaćice namirnice zimnica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana