Tekst objavljen: 16.06.2017 11:59        


Srpski malinari su očajni. Hladnjačari im nude samo 100 dinara po kilogramu, što je duplo manje nego prošle godine. Paradoks je u tome što je rod malina mnogo manji nego 2016. godine, a tržišna cena nije veća.

Za kilogram malina u Srbiji nude 100 dinara

Naime, hladnjačari su ponudili malinarima cenu od 120 do 130 dinara, ali je ona pre dva dana u Vladičinom Hanu i Prijepolju pala na samo 80, a u Arilju i Požegi na 100 dinara. Voćari kažu da moraju da krenu u borbu za svoja prava. S druge strane, cene maline u svetu, kako sveže, tako i smrznute, neuporedivo su veće nego u Srbiji (pogledati okvir).

- U Arilju je izbačena cena, ne akontna, već konačna od 100 dinara po kilogramu. To je ponižavajuće. Ne možemo da pokrijemo troškove proizvodnje, a kamoli da platimo berače - kaže za “Blic” Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije.

Zahtev uzgajivača je da kilogram maline bude jednak prosečnoj ceni sorte “griz”, što je oko 220 dinara.

S druge strane, i otkupljivači imaju svoje tumačenje.

- Ako se desi ono što proizvođači najavljuju, da je rod za 40 odsto manji nego u 2016, konačna cena biće veća od akontne. Ipak, prošle godine su proizvođači navodili da će rod takođe podbaciti, a imali su veliku berbu. Zato sada imamo na lageru više od 1,5 miliona kilograma malina iz prošlogodišnjeg roda, a nova berba je počela - kaže Vidoje Zlatić iz kompanije “Crops & Partners”.

Dok nezadovoljni malinari najavljuju proteste za subotu u Arilju, ali i radikalne mere, poput blokade puteva i prilaza otkupnim mestima, u Vladi Srbije poručuju da država ne može da utiče na cenu, ali da može da uredi tržište. Savetnik ministra poljoprivrede Predrag Lučić kaže da država ispituje da li ima monopola i nezakonitog udruživanja hladnjačara. Tim povodom je pre dva dana održan sastanak ljudi iz ministarstava, hladnjačara i proizvođača. Kako nezvanično saznajemo, na sastanku je sugerisano malinarima i otkupljivačima da se dogovore oko cene.

U Ministarstvu trgovine naglašavaju da su u kontrolu tržišta krenuli u maju i obavili više od 100 nadzora.

- Ustanovili smo da se jedno lice neregistrovano bavi otkupom i protiv njega su preduzete mere. Takođe, nekoliko otkupljivača nije radilo u skladu sa propisima i podnete su prekršajne prijave - navode u Ministarstvu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Ma neeeeeeeeee 16.06.2017 17:07

    U Cacku 250,00 u Kotrazi 230,00 !!!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
malinari otkupna cena malina cena maline maline

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana