Tekst objavljen: 25.08.2018 17:32        


Sve više građana koji žele da pobegnu od gradske vreve podiglo je ponudu placeva, ali i njihovu cenu koja se u vikend naseljima kreće od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra.

Za koliko novca možete kupiti beg od gradske vreve

U Srbiji je situacija takva da placeva ima najviše na Kosmaju i Fruškoj gori. Činjenica je i da su se građani koji imaju novca već snašli, ali i da je sve više onih koji sa nešto tanjim novčanikom žele da kupe nekoliko ari za odmor. U obzir dolaze i goli placevi sa strujom i vodom, ali i starije i manje kuće sa okućnicom.

U okolini Beograda ponuda je dobra, a cena je od 2.000 do 4.000 evra po aru. Reč je o vikend naseljima kao što su Vinča, Grocka, Begaljica, Belegiš, te naselje Zuce u podnožju Avale. Sve traženiji su i nešto udaljeniji placevi u okolini Mladenovca i Sopota gde je i cena dosta povoljnija.

- Na Kosmaju, recimo, na kilometar od samog vrha ove planine, koja se nalazi na 60 kilometara od centra Beograda, ar placa košta od 400 do 750 evra. Reč je o građevinskim placevima, uz glavni put, čija je površina oko 10 ari, sa strujom, ali bez vode. Ovi placevi udaljeni su od Mladenovca oko 14 kilometara i ubrajaju se u grupu vikend placeva. U istom delu, cena kuća sa kompletnom infrastrukturom je od 18.000 do 60.000 evra - kaže za „Blic“ Tanja Jovančević iz agencije koja u svojoj ponudi pretežno ima Kosmaj.

U ovom kraju u mestu Oglavci, udaljenom 12 kilometara od Mladenovca, na prodaju se nudi i građevinski plac od 20 ari sa pogledom na celu Šumadiju. Nema vode i struje, a cena je 10.000 evra.

Na Zlatiboru su cene dosta veće. U naselju Zova, udaljenom oko dva kilometra od centra Zlatibora, ar košta oko 3.500 evra, a u naselju Gajevi, udaljenom oko tri kilometra od centra, ar je od 2.000 do 4.000 evra. Za placeve bliže popularnom centru treba izdvojiti više, čak i do 20.000 evra po aru. Međutim, zbog velikog rasta gradnje na Zlatiboru, u poslednjih nekoliko godina, danas je gotovo nemoguće naći slobodan plac bliže centru i jezeru.

Kuće na Zlatiboru istovremeno se nude po ceni od 30.000 do 150.000 evra. U selu Sirogojno ponuda je bolja i povoljnija, pa je kuću sa placem od nekoliko ari moguće kupiti već za 10.000 evra.

Oni koji vole manje urbane planine i manju gužvu, mogu na Goliju, gde su cene od 700 do 1.000 evra po aru. Slične cene su i u okolini Goča, planini koja se prostire iznad Vrnjačke Banje. S druge strane, cenu godinama drže i placevi na Fruškoj gori. Sremska strana je skuplja i više tražena od bačke strane, ali generalno ispod 10.000 evra teško da je moguće kupiti pristojan plac. U okolini Sremskih Karlovaca i Stražilova ar je od 2.000 do 5.000 evra, a u okolini manastira Krušedol oko 3.000 evra.

U Vojvodini kuća s placem za 5.000 evra

Istovremeno je u Vojvodini kuću ili salaš moguće kupiti mnogo jeftinije. U pojedinim mestima, kuća sa okućnicom, pomoćnim objektima i nekoliko hektara zemlje može da se kupi za 5.000 do 8.000 evra. U Padeju nadomak Kikinde kuća može da se kupi za 2.000 evra, a u okolini Zrenjanina starija kuća s placem može da se kupi i za 5.000 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kupovina kuće odmor cena vikendica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana