Zvanični kurs Evra za dan 19.04.21. :: 117.5644 rsd
Tekst objavljen: 30.03.2020 14:55        


Upis u evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje u poslednjih pet dana, od kada radi elektronsko prijavljivanje, zatražilo je 1.455 ljudi, od kojih se 1.152 prijavilo za korišćenje novčane naknade, kaže ministar za za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević

Za pet dana se skoro 1500 ljudi prijavilo službi za zapošljavanje

Pozvao je ponovo poslodavce da ne otpuštaju radnike i naveo da je uveren da će nakon najave predsednika Aleksandra Vučića da će država pomoći poslodavcima, većinu otpuštenih radnika vratiti na posao.

Đorđević je u uključenju za TV Prva rekao da su mere koje je predložio Vučić stimulans za poslodavce na nastave normalno poslovanje.

Kaže da je Vučić jasno rekao da će država preuzeti deo tereta za radnike.

„To je odgovor svima šta će država da uradi. Država nikoga neće ostaviti na cedilu”, rekao je Đorđević i naglasio da će mere omogućiti i zamajac za privredu i njen oporavak kada se izađe iz krize.

Ministar je istakao da je Vučić jasno rekao da poslodavci koji su otpuštali radnike neće moći da dobijaju pomoć države.

„Vodimo evidenciju. Inspektorat rada radi redovno svoj posao, izlaze na teren na svaku primedbu. Kad se ovo završi objavićemo i registar onih koji su kršili radno pravo”, poručio je ministar.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

On je naveo da se u pojedinim slučajevima, pored novčane kazne, pokreću i prekršajne i krivične prijave.

Naveo je da je odlazak na neplaćeno stvar sporazuma poslodavca i radnika i precizirao da to ne može biti učinjeno bez saglasnosti zaposlenog, jer je u suprotnom reč o kršenju zakona.

Upitan o organizaciji posla u Ministarstvu, Đorđević je rekao da većina radi od kuće, da su im podeljena zaduženja, a da 30 odsto zaposlenih dolazi na posao.

Naveo je da se tako izašlo u susret onim kategorijama radnika koji su u ranjivoj grupi stanovništva.

„U privatnom sektoru to nije bilo moguće naložiti i Ministarstvo je svojom organizacijom rada dalo primer kako to može da funkcioniše”, kaže Đorđević.

Kako je rekao, Ministarstvo je osnovalo i viber zajednicu čija je ideja da građani u pravo vreme dobiju pravu informaciju o njihovim pravima u oblasti rada.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
korona virus ekonomska kriza vanredno stanje otkazi zoran đorđević

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana