Tekst objavljen: 13.03.2023 16:15        


Partnerski program Vlade Srbije, Svetske banke i Evropske unije, za koji je obezbeđeno 750.000 EUR bespovratnih sredstava za podršku startap sistema u Srbiji podržan je od strane 40 inovativnih startap kompanija

Za podršku startap-ovima u Srbiji 750.000 evra bespovratnih sredstava

To je rekla na info-danu za nove učesnike Katapult programa u Naučno-tehnološkom parku Beograd ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, navedeno je na sajtu Vlade.

Ovom prilikom, druga grupa polaznika Katapult programa akceleracije upoznata je sa procedurama tog programa kako bi njihovo učešće u akceleraciji bilo što uspešnije.

- Tokom svog drugog javnog poziva, program Katapult iznedrio je čak 21 startap koji će dobiti priliku da se dalje usavršavaju, napreduju i što je najvažnije privuku investicije kako bi sebi osigurali dalji napredak - navela je ona.

Ministarka je naglasila da je dodatna vrednost Katapult programa akceleracije "mogućnost da proširimo i decentralizujemo podršku", te tako danas imamo startapove koji ne dolaze samo iz Beograda, već i iz Novog Sada, Loznice i Nove Pazove.

- Važno je da promovišemo ovaj program u celoj Srbiji i nadam se da će tokom sledećeg javnog poziva biti još više prijavljenih startap kompanija iz svih krajeva zemlje - poručila je Begović i pozvala inovatore i preduzetnike da ne oklevaju i da se uključe u neki od budućih projekata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Prema njenim rečima, startap ekosistemi su važan pokretač ekonomskog rasta i inovacija i igraju ključnu ulogu u stvaranju radnih mesta, uvođenju novih proizvoda i usluga i činjenju ekonomija konkurentnijim na globalnoj sceni, a i postaju nosioci lokalnog i globalnog tehnološkog razvoja.

Begović je ukazala na to da je veza između nauke i startap ekosistema ključna za pokretanje razvoja inovacija koje utiču na ekonomski rast, kao i za razvoj nauke i transfer naučnih otkrića na tržište, odnosno materijalizaciju naučnih ideja i rešenja.

Direktor Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac podsetio je na to da je ovaj program pokrenut u okviru većeg međunarodnog programa SAIGE, u saradnji sa Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, ali i sa Svetskom bankom i Evropskom komisijom.

- Kroz Katapult program se, pored podrške koja inače može da se dobije putem Fonda za inovacionu delatnost, praktično unapređuju veštine i učesnici se pripremaju za surovo globalno tržište preduzetničkog kapitala koje ih očekuje - objasnio je on.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
podrška startapima jelena begović domaći startapi pomoć startapima Vlada Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana