Zvanični kurs Evra za dan 25.10.21. :: 117.5803 rsd
Tekst objavljen: 02.04.2014 11:53        


Iako bankari tvrde da su kamate za stambene kredite od pet odsto trenutno najpovoljnije, malobrojni su oni koji mogu da priušte kupovinu stana na kredit. Računa se da je građanima Srbiji godišnje potrebno oko 25.000 stanova, a trenutno više od 300.000 domaćinstava nema rešeno stambeno pitanje.

Za stan treba plata od barem 500 evra i 20.000 u kešu

Ponuda stanova i kuća je velika, a cene nekretnina pale su i do 30 odsto. I pored toga, prenosi RTS, mnogi odustaju od kupovine na kredit.

U Hrvatskoj nemaju klasičnu subvenciju stambenih kredita već namensku štednju za kupovinu stana. Ipak ukoliko se odluče da namenski štede za stan, država im na kamatu godišnje uplaćuje 90 evra, i stimuliše ih da štede u tu svrhu. Tako se smanjuje trošak, budući da se deo novca ne finansira kreditom, već uštedom i da se na taj iznos ne plaća bankarska kamata.
Aleksandra Kon iz Agencije za nekretnine kaže da u Srbiji neko mora da ima platu minimum 500 evra da bi mogao da kupi stan uz pomoć kredita i ušteđevinu blizu 20.000 evra.

Prema njenim rečima, neophodno je da ljudi koji se opredeljuju da kupe stan uz pomoć kredita budu sigurni da njihova primanja budu za vreme tog dugog perioda od 30 godina uravnoteženi.

Bankari priznaju da su im korisnici stambenih kredita najredovnije platiše, i da čine oko 60 procenata kreditne zaduženosti.

Dejan Vučinić iz Sosijete ženeral banke kaže za RTS da ukoliko posmatramo isti period januar-februar 2014-2013. godine beleži se 25 odsto pad podnetih zahteva za stambene kredite.

Kupujete stan? Evo ponude bankarskih kredita


Prema njegovim rečima, jedan od razloga je i ukidanje subvencija, sada je svim potencijalnim klijentima potrebno više novca za učešće za kupovinu stana.

- Građani prvo traže preliminarnu odluku o kreditima gde oni ne moraju da prikupe kompletnu dokumentaciju, već samo osnovno kad od banke dobiju odgovor da li zaista postoji prostor da se odobri stambeni kredit. I tek ako je preliminarna odluka pozitivna da krenu sa prikupljanjem dokumentacije - rekla je za RTS Bojana Andrić iz Prokredit banke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kupovina stana stambeni krediti stambeni kredit kredit za stan stan na kredit cene stanova cena stanova prodaja stana nekretnina Srbija banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana