Tekst objavljen: 25.05.2016 11:33        


Od početka godine za vaučere za odmor u nekom od turističkih mesta u Srbiji prijavilo se više od 19.000 građana. Oni će moći da odmor provedu u nekom od 543 ugostiteljskih objekata.

Za vaučere se prijavilo više od 19.000 građana

Prema podacima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, od 4. januara do danas od ukupnog broja prijavljenih za vaučere- 19.072 najviše interesovanja za odmor vlada među penzionerima, tačnije za vaučere se prijavilo 11.917 njih.

Skoro 30 odsto prijavljenih su zaposleni čija primanja ne prelaze 60.000 dinara a svega 1.411 čine nezaposleni.

Za vaučere se prijavilo i 81 lice koje ostvaruje pravo na dodatak - pomoć i nega, 44-oro poljoprivrednika, zatim približno toliko je lica koja ostvaruju pravo na dodatak -penzijsko-invalidsko osiguranje, a prijavilo se i 38 ratnih i vojnih invalida i lica iz porodica palih boraca.

Najviše prijavljenih za vaučere je iz Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca, Pančeva, Zrenjanina i Čačka.
Građani su najzaintersovaniji za odmor u Prolom banji, i to smeštaj u hotelu Radan.

Takođe ih interesuje i Banja Koviljacaca (Odmaralište Podrinje), Zlatibor (Vila Mina), Lukovska banja(hotel Jelak) i Kopaonik (Prenoćište Kopaonik).

Trenutno je građanima na raspolaganju 543 ugostiteljskih objekata, a u ministarstvu podsećaju da se lista ažurira svakog petka.

Akcija podele vaučera počela je polovinom prošle godine, a od 6. jula do 15. oktobra prijavilo se ukupno 14.087 građana, koji su tada vaučere mogli da koriste u 244 ugostiteljska objekta.

Za nešto više od tri meseca koliko je trajala akcija protekle godine, domaći turizam, samo zahvaljujući ovoj meri zabeležio je oko 118.625 noćenja (8,5 noćenja po korisniku).

Najtraženija destinacije u 2015. godini bila je kao i ove godine Prolom banja, zatim bilo je interesovanja i za Sokobanju, Vrnjačku banju, Kopaonik, Lukovsku banju.

Direktor Jute Aleksandar Seničić rekao je za Tanjug da je dobro što postoji veliko interesovanje ugostitelja i što se sve veći broj objekata javlja sa željom da prima vaučere za boravak turista.

"U ovom trenutku, to je jedna od aktivnosti koja će doprineti većem unutrašnjem turističkom prometu što i jeste bila ideja, a s druge strane predstavlja i podsticaj turističkim agencijama da stimulišu i organizovan dolazak stranih turista u Srbiju. Sve to doprinosi jednom boljem rezultatu i očekujemo da on bude bolji nego prošle godine", rekao je Seničić.

On se nada da će se kroz saradnju sa resornim ministarstvom i privatnog i javnog sektora doći do još nekih stimulacija koji će doprineti kako dolasku stranih gostiju, tako i unutrašnjem turističkom prometu.
"Akcija podele vaučera dala je dobar rezultat i objekti nisu imali većih problema sa realizacijom rezervacija i siguran sam da će narednih godina biti sve veći broj objekata koji će se uključiti u akciju i primati vaučere", rekao je Seničić.

U prva tri meseca ove godine u Srbiji je ukupno boravilo 495.838 turista, što je porast od 17 odsto u odnosu na period januar-mart 2015. godine.

Broj domaćih turista je 283.362 i to je porast od 16 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Oni čine 57 odsto od ukupnog broja gostiju.

Inostranih je bilo 212.476 sa rastom od 19 odsto i udelom od 43 odsto od ukupnog broja gostiju.
Mereno brojem ostvarenih noćenja, domaći gosti su najviše boravili u planinskim mestima, a zatim slede banjska mesta. Inostrani gosti najviše su boravili u Beogradu, a zatim i u planinskim mestima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
strani turisti građani domaći turizam vaučeri

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana