Tekst objavljen: 19.11.2015 14:38        


Viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Veselin Pješčić izjavio je danas da je centralna banka promenila prognozu rasta BDP za ovu godinu na 0,8 odsto, što je 0,3 više u odnosu na prethodnu projekciju.

Zabeležen rast BDP u 2015. 0, 8 odsto

On je na predstavljanju poslednjeg izveštaja o inflaciji rekao da je NBS prognozirala veći rast i za narednu godinu od 1,8 odsto, kako je objasnio, zbog višeg očekivanog rasta investicija.

"Pozitivan doprinos rastu će dati investicije, a negativan doprinos će dati potrošnja države i domaćinstava zbog fiskalne konsolidacije", rekao je Pješčić.

Prema njegovim rečima, ocena NBS je da će procena deficita tekućeg računa platnog bilansa za ovu godinu biti 4,5 odsto BDP-a.

Direktor direktorata za ekonomska istraživanja i statistiku NBS Branko Hinić izjavio je danas da očekuje da će se inflacija kretati oko donje granice cilja sve do polovine 2016.

"Inflacija će se kretati oko donje granice odstupanja od cilja (četiri, plus ili minus 1,5 odsto) do sredine sledeće godine, a onda će se postepeno približiti granici od četiri odsto", rekao je Hinić. Razlog za to je, kako je naveo, i sporiji rast cena primarnih proizvoda od prehtodno očekivanog.

On je naveo da je projekcija inflacije u oktobru iznosila 1,4 odsto na godišnjem nivou. NBS je, kako je rekao, nastavila da ublažava monetarnu politiku što se prenelo na zaduživanje privatnog sektora i države.

Prema njegovim rečima, NBS očekuje da će ove godine fiskalni deficit biti niži za oko 40 odsto, a tekući deficit platnog bilansa za četvrtinu. Hinić je podsetio da je NBS promenila procenu raste BDP-a za ovu godinu sa 0,5 na 0,8 odsto, a za 2016. sa 1,5 na 1,8 odsto, i to najviše zbod većeg priliva investicija.

Na pitanje koliki će doprinos rastu BDP dati najavljeno povećanje plata i penzija za januar, Pješčić rekao je da je taj doprinost rasto po osnovu povećane potrošnje 0,1 odsto. Uticaj povećanja akciza na naftne derivate od dva dinara ima direktan efekat od 0,07 odsto, a prema Pješčićevim rečima, NBS ne očekuje da će doći do efekta prelivanja na ostale cene.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nbs BDP bdp srbije Inflacija u Srbiji rast BDP-a

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana