Tekst objavljen: 11.02.2024 18:00        


Najveću zaradu ostvariće Vangard grupa i BlekRok, dok će sam vlasnik Mete postati bogatiji za 175 miliona dolara

Zakerberg prvi put isplaćuje dividende


Mark Zakerbergiznenadio je javnost kada se na saslušanju u američkom Senatu posvećenom internet bezbednosti dece javno izvinio porodicama koje su pretrpele "bilo kakvu vrstu štete ili boli" zbog prakse koju njegova kompanija Meta primenjuje na društvenim mrežama koje su joj u vlasništvu.

Samo nekoliko dana kasnije, stiže novoiznenađenje: Zakerbergova Meta će prvi put isplatiti dividende, što će neke deoničare učiniti bogatašima.

Tehnološki gigant u vlasništvu imaInstagram, Facebook i WhatsApp. U saopštenju za javnost Zakerberg je rast poslovanja u prošloj godini pripisao završetku inicijative za Centre podataka, otpuštanju 10.000 radnika i unapređenju vešetačke inteligencije i metaverzuma.

Metina "godina efikasnosti" koju je Zakerberg osmislio u martu prošle godine, dobro se isplatila deoničarima.

Ako je verovati saopštenju za medije, Upravni odbor Mete najavio je dividendu od od 0.50 dolara za svaku redovnu deonicu klase A i klase B, a isplata će biti obavljena 26. marta ove godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Nakon toga, svaka tri meseca dividende će biti isplaćivani dokle god za to postojetržišni uslovi(čitaj - zarada). Isplata će imati najveći uticaj na Vangard grupu i BlekRok, koji su najveći deoničari, ali i na Majkla Šrepfera i Dejvida Fišera - tehničkog i finansijskog direktora Mete.

Zakerberg će zaraditi oko175 milionadolara kroz ovu isplatu, s obzirom na to da poseduje deonice Mete vredne 350 miliona dolara.

Potez koji je povukao pionir društvenih mreža naišao je na opštupodrškukod investitora i na tržištu: posle najave o isplati dividendi, deonice kompanijeporasle su za 20%,a otkupljeno je čak 50 milijardi dolara deonica kompanije Meta.

Ova isplata predstavljadistanciranjeod Metine dosadašnje norme držanja velikih novčanih rezervi za preuzimanje drugih kompanija ili finansiranje istraživanja i razvoja.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
meta Mark Zuckerberg dividende isplata dividendi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana