Tekst objavljen: 24.10.2013 10:15        


Zarade izvršnih direktora SAD-a u 2012. bile su veće nego ikada. Prvo mesto zauzeo je Mark Zakerberg koji je zaradio čak 2,278 milijardi dolara.

Zakerberg zaradio čak 2,2 mlrd. dolara u 2012.

Zakerbergov osnovna plata iznosi 503.205 dolara, a bonus od 266.000 dolara. Međutim, veći deo njegove zarade su njegove deonice čija je vrednost preko 2,27 milijardi dolara. On se uglavnom obogatio od razlike u ceni deonica čija je kupovna cena bila 6 penija, a prodajna cena oko 38 dolara.

Izveštaj prikazuje sve veći jaz između plata izvršnih direktora i plata prosečnih radnika. Po rečima američkog popisnog biroa, prosečna zarada običnih radnika je iznosila 51.017 dolara u 2012, što se ne razlikuje od izveštaja iz 2011. Plate prosečnog stanovništva su opale za otprilike 9 odsto od 1999. kada su iznosile 56.080 dolara. Izveštaji pokazuju povećanje plata onih na čelu kompanija, dok se u platama prosečnog stanovništva konstantno beleži pad.
Po prvi put u istoriji, deset najbolje plaćenih američkih menadžera zaradilo je preko 100 miliona dolara bonusa, a dvojica su odnela kući ček od preko milijardu dolara. Polovina od 10 najplaćenijih direktora su ujedno i osnivači kompanije.

Ričard Kinder, izvršni direktor i predsednik firme za energetiku Kinder Morgan, je u 2012. imao platu od samo jednog dolara i nije dobijao nikakav bonus. Međutim, zaradio je 1,1 milijardu dolara prodajući ograničene deonice.

Treće mesto pripada Gregori Mafeju, koji se na listi pojavljuje dva puta, jednom kao izvršni direktor Liberti Medija, a drugi put kao izvršni direktor Liberti interaktiva. Njegova zarada, na oba radna mesta ukupno iznosi 391 milion dolara.

Tim Kuk iz Epl kompanije je zaradio skoro 140 miliona dolara trgujući ograničenim deonicama u 2012. Pre dve godine, Kuk je odobrio transfer milion ograničenih deonica, kao osiguranje za zadržavanje svoje pozicije izvršnog direktora. Deonice prodate u 2012. godini neće biti odobrene pre 2016. godine.

Sve u svemu, 10 najplaćenijih menadžera je po ovogodišnjim rezultatima, ukupno zaradilo preko 4,7 milijardi dolara i po prvi put u istoriji nijedan nije zaradio manje od 100 miliona dolara.

Skoro svi dodatni prihodi potiču od deonica i ostalih kompenzacija vezanih za akcije. Deset najplaćenijih je prethodne godine zaradilo ukupno 3,3 milijarde na deonicama i povećavanju broja ograničenih deonica. Gotovinski bonusi ukupno iznose 16,2 miliona dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Amerika sjedinjene američke države SAD plate direktora fejsbuk facebook Cukerberg zakerberg Mark Zuckerberg

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana