Tekst objavljen: 04.11.2015 10:29        


Zakon o platnim uslugama ima za cilj da poveća konkurenciju na tržištu, snizi cenu platnih usluga, donese kvalitetnije servise, poveća broj kompanija pružalaca platnih usluga i zaštiti prava korisnika, bilo da su to građani ili privreda, rečeno je danas u Privrednoj komori Beograda, na stručnom skupu "Novi učesnici u platnom sistemu Srbije - početak primene Zakona o platnim uslugama". 

Zakon o platnim uslugama sniziće cenu usluga

Vršilac dužnosti generalnog direktora Sektora za platni sistem u NBS-u Dragana Stanić naglasila je da je osnovini cilj Zakona o platnim uslugama, koji je stupio na snagu 1. oktobra, zaštita prava korisnika, u koje spadaju stanovnici Srbije i privreda, kao i povećanje konkurencije na tržištu i ocenila da bi povećanje konkurencije trebalo da dovede do snižavanja cena platnih usluga i kvalitetnijih servisa.

Stanić je navela da, naprimer, po Zakonu o platnim uslugama, nalog za usplatu sredstava, mora se realizovati u okviru istog dana, a obračuna kamate na tekućem računu mora se izvršiti islkjučivo u korist vlasnika tog računa, što do sada nije bila praksa.

NBS je novim Zakonom o platnim uslugama želela da stvori pravni okvir za dve nove kategorije pružalaca platnih usluga, a to su platne institucije i institucije elektronskog novca, i njihov ulazak na tržište je uređen na jasno definisan način, da bi korisnici bili zaštićeni, objasnila je Stanićeva.

Do sada su platne usluge na srpskom tržištu mogle da pružaju samo Pošta Srbije i poslovne banke, podsetila je ona i dodala da je cilj novog zakona da se poveća konkurencija kod elektronskog poslovanja i definisan je i pojam elektronskog novca.

"Narodna banka je već izdala dve dozvole za pružanje platnih usluga dvema institucijama", rekla je Stanićeva, govoreći o dozvolama kompanijama Tenfore (zastupnik Western Uniona) i Eki Transfers.
Sekretar Udruženja informatičke delatnosti Privredne komore Beograda Dušan Rakić ocenio je da je donošenje Zakona o platnim uslugama jako dobro za razvoj domaćeg tržišta elektronskog poslovanja, za koji će zakon, kako on očekuje, biti donet početkom naredne godine.

Što se tiče primene Zakona o platnim uslkugama, Rakić je podsetio da su doneti svi podzakonski akti, tako da se očekuje sve više firmi koje će se baviti tim poslom, da će aplicirati za dozvolu kod NBS.

Već je formirana radna grupa za izradu zakona o elektronskom poslovanju, a inače se do sada čekalo da se procedure usklade sa standardima EU koji su implementirani u domaće propise u junu ove godine, reako je Rakić i ocenio da novi zakon o elektronskom poslovanju treba da otvori vrata elektronskom biznisu i digitalnoj ekonomiji u Srbiji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
konkurentnost biznis elektronsko poslovanje nbs Novi zakon platne usluge ekonomija niže cene usluga

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana