Tekst objavljen: 18.04.2020 9:00        


Više od 60 odsto zaposlenih u državnoj administraciji i u lokalnim samoupravama radi od kuće, kaže ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i navodi da je zaposlenima koji su u izolaciji ili samoizolaciji obezbeđen pun iznos plate

"Zaposlenima u izolaciji 100% plate"

Objasnio je da su po zaključku Vlade Srbije od 3. aprila izmenjena dva kolektivna ugovora za državne organe i za organe jedinica lokalnih samouprava za koje je nadležno Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Naveo je da su izmene tih kolektivnih ugovora stupile na snagu 14. aprila i odnosiće se i na martovske plate.

"Svi se nadamo da će vanredno stanje u dogledno vreme biti prekinuto. Ovde se ne radi samo o kolektivnim ugovorima koje je potpisalo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, nego i o kolektivnim ugovorima drugih ministarstava po preporuci Vlade", rekao je Ružić u uključenju za TV Prva.

Objasnio je da je to naročito bitno za zdravstvo i socijalne ustanove koje su opterećene obavezama u vanrednom stanju, kao i za Vojsku i policiju.Upitan kako se dokazuje da neko od zaposlenih u državnim organima ili lokalnim samoupravama treba ide u izolaciju ili samoizolaciju, Ružić kaže da je precizirano privremeno odsustvovanje onih koji su zaraženi ili su u izolaciji i samoizolaciji jer su isključivo u toku rada bili u kontaktu sa zaraženim.

"Važno je da ne dođe do zloupotreba jedne ovakve norme, a verujem da će svaki poslodavac određivati uslove. Postoji široka lepeza dokazivanja. Verujem da je nivo odgovornosti zaposlenih visok i da niko neće pribeći zloupotrebama", kaže Ružić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Naveo je da Vlada nije usvojila pomenuti zaključak, zaposleni bi u toj situaciji primali samo naknadu u visini od 65 odsto plate. Ministar kaže da nema preciznih podataka o tome koliko ima zaraženih među zaposlenima u državnoj upravi i lokalnim samoupravama, kao ni o tome koliko ih je u izolaciji ili samoizolaciji.

"Precizne podatke nemamo, jer nisu strukturirani sektorski, već se svode na saopštavanja podataka na konferencijama za novinare zdravstvenog štaba", navodi Ružić. Naveo je da je odmah po uvođenju vanrednog stanja Vlada Srbije donela jasne preporuke i mere koje definišu da stariji od 60 godina i majke sa decom do 12 godina čiji supružnici moraju da rade mogu da idu na rad od kuće.

"U proseku više od 60 odsto je u administraciji koji rade od kuće. Jedinice lokalne samouprave odmah su po uvođenju vanrednog stanja obustavili rad na šalterima i taj mogući udar korona virusa time smo sprečili", rekao je Ružić.Naveo je da to što su šalterski radnici upućeni na rad od kuće ne znači da je komunikacija sa građanima stala, nego i dalje funkcioniše samo u složenim okolnostima."Obaveza je svih jedinica lokalne samouprave da pruže usluge građanima, pre svega komunalne, socijalne, ali i administrativne", kaže Ružić.

Naveo je da u trenutnim uslovima radi elektronski servis za podnošenje zahteva za kretanje u vreme policijskog časa, kao i drugi e-servis poput servisa eBeba, onlajn upis u vrtićei i izjašnjavanje roditelja u koju bi školu da upišu svoju decu.

Ružić je rekao da Ministarstvo informiše sve jedinice lokalne samouprave o važnim preporukama, kao i da organizovalo distribuciju zaštitne opreme za sve lokalne samouprave.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
rad u izolaciji plate izolacija vanredno stanje branko ružić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana