Tekst objavljen: 11.06.2020 11:35        


Kompanija Inditeks, jedan od vodećih svetskih prodavaca odeće, zabeležila je gubitak u prvom kvartalu 2020. i najavila plan restruktirianja od 2,7 milijardi evra kojim se predviđa zatvaranje do 1.200 prodavnica širom sveta

"Zara" i "Masimo duti" zbog krize zatvaraju 1200 radnji širom sveta

Španska grupacija, u čijem su sastavu i prodajni lanci Zara i Masimo Duti, ima za cilj da u okviru restukturiranja poveća prodaju putem interneta za 25 procenata u ukupnoj prodaji do 2022. godine, u odnosu na prošlogodišnji porast od 14 procenata, piše Fajnenšel Tajms.

Vanredne mere španske vlade zbog epidemije korona virusa primorale su desetine miliona potrošača da se preorijentišu ne samo na kupovinu osnovnih životnih namirnica putem internet, već i drugih potrepština u poslednja tri meseca.

Inditeks, koji je osnovao španski milijarder Amansio Ortega, planira da potroši u naredne tri godine 900 miliona evra na poboljšanje svoje IT prodaje, ali i na fizičke prodavnice koje imaju dobar promet.

"Procenjuje se da će mreža kvalitetnijih fizičkih prodavnica u kombinaciji sa mrežom IT prodavnica doneti dugoročni godišnji rast prodaje za 4 do 6 odsto", navodi se u saopštenju kompanije.

Ovi investicioni planovi usledili su nakon što je Inditeks u periodu od tri meseca, do kraja aprila, prijavio neto gubitak od 409 miliona evra, u odnosu na profit od 734 miliona evra u istom periodu 2019. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Prodaja je u prvom kvartalu kompanijske finansijske godine pala za 44 odsto u odnosu na isti period godinu dana, na 3,3 milijarde evra, pošto je zbog pandemije bilo zatvoreno gotovo 90 odsto prodavnica Inditeksa. Prema podacima ovog maloprodavca, sada je otvoreno 78 odsto od 5.743 prodajnih mesta.

Poslovne performanse su počele da se popravljaju u maju, a na tržištima koja su u prvoj nedelji juna bila potpuno otvorena, prodaja je bila manja za samo 16 procenata. Sve prodavnice Inditeksa u Španiji otvorene su od ponedeljka.

Akcije Inditeksa ojačale su u sredu na popodnevnom trgovanju na Madridskoj berzi za 2,7 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
masimo duti zatvaranje prodavnica zara inditex kriza ekonomska kriza pandemija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana