Tekst objavljen: 03.09.2013 9:30        


Potrošački krediti, koji su nekada bili osnovni način za nabavku nameštaja, elektronskih uređaja, bele tehnike i ostalog pokućstva, utonuli su u zaborav. Iako ih banke i dalje imaju u ponudi, retko koji klijent upita za njih.

Zašto građani više ne koriste potrošačke kredite?

Osim što oni nose kamatu iznad 20 odsto, koliko košta i keš, osnovni razlog za nepostojanje interesovanja jeste to što su kreditiranje kupaca na sebe preuzeli - trgovci. Određen broj banaka u svojoj ponudi i nema potrošačke kredite.

- Banke ponudu usmeravaju na gotovinske zajmove, pošto za potrošačkim nema tražnje - podsećaju bankari. - Najveći interes vlada upravo za klasičnim gotovinskim kreditima, jer tako klijent može dobijenim novcem da kupi šta mu treba, na više prodajnih mesta. Ili može da, uz planiranu kupovinu, od ostatka novca namiri neka zaostala dugovanja.

Za razliku od banaka, trgovci i te kako imaju interes da kreditiraju "mušterije". U želji da prodaju robu, pogotovo kada je reč o skupljim tehničkim stvarima, trgovci neretko odobravaju prodaju na rate, i to bez kamate. Na primer, novi televizor ima istu cenu, bez obzira na to da li se pazari za keš ili čekovima na 12 mesečnih rata.

Da su se građani sa banaka "preorijentisali" na trgovine, pokazuju i zvanični podaci Kreditnog biroa. Za samo jednu i po godinu, dug po potrošačkim zajmovima pao je za 10 milijardi dinara. To, praktično, znači da građani samo otplaćuju zajmove koje su uzeli u boljim vremenima, dok novog zaduživanja - nema.

Ipak, određena saradnja na relaciji bankar-trgovac i dalje postoji. Većina velikih trgovina ima i ugovore sa bankama, pa kupac može robu da plati na rate bez kamate, posebnom kreditnom karticom.

Tako neke omogućavaju kupovinu na tri mesečne rate na bilo kom prodajnom mestu, a pojedine i na šest rata, ali uz prethodno sklopljeni ugovor banke sa trgovinskim mestom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana