EUR 117,50 USD 106,58 CHF 110,86

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 02.04.20. :: 117.5054 rsd

Tekst objavljen: 07.10.2018 17:29        


Junetina je u prodavnicama sve skuplja, jedan kilogram košta skoro 850 dinara, a prodavci tvrde da nova poskupljenja ne treba očekivati.

Zašto je junetina duplo skuplja od svinjetine

Za poslednja tri meseca junetina je u Srbiji poskupela čak dvadeset odsto. Kilogram buta u maloprodaji sada košta oko 850 dinara, 200 dinara više nego u julu ove godine. Istovremeno je cena svinjetine padala, pa se za kilogram junećeg buta mogu kupiti dva kilograma najkvalitetnijeg svinjskog mesa.

Proizvođači i prodavci tvrde da je otkupna cena junetine skočila sa 1,9 evra po kilogramu na 2,49 evra, što je za oko 30 odsto više. Razlog je, kako tvrde, to što u Srbiji nema dovoljno junadi u tovu - ukupno imamo oko 13.000 grla - i što je povećan izvoz ove vrste mesa.

Petar Matijević, vlasnik Industrije mesa "Matijević", kaže da je problem i to što se tov junadi u Srbiji ne isplati.

- Tov u Srbiji jednostavno se ne isplati. Mi imamo 5.000 bikova u tovu i imamo svoju hranu, ali smo na granici rentabilnosti jer su telad skupa. Mi s jedne strane cenom ne možemo biti konkurentni uvoznoj junetini iz Brazila i Argentine, koja je dosta jeftinija zbog izobilja hrane i velikih pašnjaka u tim državama. S druge strane, cena junetine u Srbiji počela je da raste sa povećanim izvozom ovog mesa u Tursku. Ipak, dalje poskupljenje junetine ne bi trebalo očekivati, trenutna cena je stabilna - pojasnio je za "Blic" Matijević.

Cene mesaJuneći but - 800 do 840 din/kgjuneća rebra - 600 do 650 din/kgsvinjski but - 450 din/kgpiletina - 285 din/kgSrbija je za prvih pet meseci ove godine uvezla 600 tona junetine. U međuvremenu je došlo do izvoza junetine u Tursku, prvih 5.000 tona krenulo je za ovu zemlju u martu ove godine, a nedavno je Srbija krenula i s izvozom junetine i u Kinu. Srbija je izvezla prvi kontejner goveđeg mesa u Kinu, što se nije desilo u prethodnih 30 godina, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, ističući da je plan da svaki drugi ili treći dan po jedan kontejner odlazi u Kinu.

S druge strane, cena svinjetine je smanjena za 20 odsto u odnosu na pre godinu dana. Cena tovljenika je pala sa 190 na 150 dinara po kilogramu, dok je prosečna cena svinjetine u prodavnicama smanjena sa 500 na 400 dinara. Na pitanje treba li očekivati poskupljenje svinjskog mesa, Matijević kaže da se to trenutno ne zna i da zavisi od ponude tovljenika.

Branislav Gulan, član Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti, kaže da je stočarstvo u Srbiji u velikoj krizi. Ukazuje na to da je u poslednje dve decenije stočni fond opadao po stopi do četiri odsto godišnje, a da je broj svinja smanjen za 600.000.

Piletina po starom cenovnikuZa kilogram junećeg buta mogu se kupiti skoro tri kilograma piletine.

Kilogram bataka i karabataka sa kostima košta 260 dinara. Pileće grudi ili belo meso nešto je skuplje i staje oko 500 dinara po kilogramu, ali se grudi sa kostima u marketima mogu naći već za 300 dinara za kilogram.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
cena namirnica prodavnice meso cene

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana