Tekst objavljen: 15.10.2017 16:03        


Roba naručena iz Srbije preko „e-bay-a“ ili nekih drugih sajtova već nekoliko dana ne može da se plati preko „PayPal“, a kupcima se kao mogućnost nudi plaćanje kreditnom ili debitnom karticom. Sistem u drugom pravcu za sada funkcioniše, dakle svi oni koji u Srbiji prodaju robu na nekim od ovih sajtova uredno primaju uplate na svoje „PayPal” naloge.

Zastoj u plaćanju preko „PayPal-a”

Problem je nastao pre desetak dana, a prema nezvaničnim informacijama i podacima do kojih su došli korisnici ovih usluga, plaćanje robe preko ovog sistema je ukinuto navodno zbog problema sa rokovima isporuke pošiljaka u Srbiju. Zašto?

Sajtovi poput „e-bay-a“ u okviru svoje politike zaštite i kupaca i prodavaca postavlja rokove u kojima pošiljka mora biti isporučena kupcu. Ukoliko se to ne dogodi kupac, koji je robu uredno platio, a njegov novac stigao na „PayPal“ ima pravo da traži refundaciju uplate čim istekne ovaj rok.

Vreme carinjenjaod pet do sedam dana


Od carinske ispostave „Pošta Beograd” dobili smo informaciju da, što se carinjenja poštanskih pošiljaka tiče, nema apsolutno nikakvih zastoja, kažu za „Politiku” u Upravi carina. Od uvođenja „PayPal” servisa za plaćanje putem interneta, broj pošiljaka iz inostranstva raste iz godine u godinu. Tako je u 2012. godini bilo 7168, a u 2016. 114.716 pošiljaka.

Kako kažu u Upravi carina, od početka 2017. godine do sada obrađeno je gotovo 73.000 pošiljaka i naplaćeno oko 80 miliona dinara dažbina koje su se slile u državni budžet.

– Uprkos stalnom porastu broja pošiljaka, prosečno vreme carinjenja traje između pet i sedam dana, a ukoliko pošiljka ne podleže carinjenju biva isporučena najkasnije sledećeg dana, kažu naši sagovornici.

– Zastoj je kod nas. Naručio sam robu iz Nemačke i preko treking ili broja preko koga mogu da pratim pošiljku u svakom trenutku, video sam da je ona iz Nemačke izašla već četvrtog dana, a da na našoj carini stoji već tri nedelje. Raspitivao sam se i rekli su mi da je velika gužva i da budem strpljiv. Kada carina završi svoj deo posla, pošiljka ide u poštu koja odgovara za nju do isporuke – priča naš sagovornik i dodaje da on neće tražiti da mu se novac vrati čak i ako rok isporuke bude probijen, ali da ima pravo na to.

Prema podacima do kojih je došao „Potrošač”, upravo to je razlog što je došlo do blokade prema Srbiji. Navodno, povećan je broj zahteva za povraćaj novca zbog toga što pošiljke prema Srbiji jednostavno ne mogu da stignu na vreme. Kupci iz Srbije to očigledno koriste i često dobijaju i novac i pošiljku koja stigne sa zakašnjenjem. Kupci se žale na mogućnost plaćanja karticama koje im je ponuđeno umesto „PayPal-a“.

– Trenutno može da se plaća samo kreditnim ili debitnim karticama, a to podrazumeva da se unose podaci računa, kao i druge informacije o kupcu. U tom slučaju, nema nikakvih garancija „PayPal-a”, zato što jednostavno uplata ne ide preko njih, pa se u tom slučaju ne može tražiti ni povraćaj novca, ukoliko pošiljka ne stigne u predviđenom roku od 30 do 45 dana – kaže naš sagovornik koji trguje preko interneta i koristi ove servise plaćanja već nekoliko godina.

Na „Fejsbuku”, u grupi „PayPal“ Srbija, i juče se polemisalo o tome kako je najlakše plaćati robu koja se kupuje preko ovih sajtova. Jedna od korisnica je objavila prepisku sa predstavnicom „PayPal-a”, koja je, u odgovoru na pitanje zašto sistem plaćanja iz Srbije ne funkcioniše, rekla da ona ne vidi probleme sa nalogom ove korisnice. Objasnila je da takođe ne postoje ni pokušaji plaćanja od 3. oktobra i uputila je na „e-bay“, odnosno na sajt preko koga je naručila robu, tvrdeći da je možda reč o problemima na njihovom sajtu. Redakcija „Potrošača” je takođe poslala pitanja ovom servisu, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor na pitanje zašto korisnici iz Srbije ne mogu da plate robu koristeći svoj „PayPal” nalog.

NBS: Nemamo saznanja da sistem ne funkcionišeU Narodnoj banci Srbije kažu da nemaju nikakva saznanja o problemima u funkcionisanju „PayPal” servisa.

– Podsećamo da je Narodna banka Srbije stvorila regulatorne uslove za poslovanje ove kompanije još u 2012. godini na osnovu izmena i dopuna Zakona o deviznom poslovanju. Na osnovu toga, kompanija „PayPal” je u Srbiji 2015. godine uvela opciju prijema novca za rezidente Srbije kod prekograničnih plaćanja, pored ranije uvedene mogućnosti slanja novca – kažu u NBS za „Politiku”. Prema njihovim rečima, „PayPal” se nalazi na listi stranih institucija elektronskog novca, koju objavljuje NBS, a osim ove, još pet takvih kompanija je obavestilo Narodnu banku Srbije o tome da će pružiti uslugu obavljanja platnog prometa sa inostranstvom rezidentima Srbije i za sada nismo obavešteni ni o kakvim problemima u njihovom poslovanju s rezidentima Srbije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
online plaćanje pey pal plaćanje putem PayPal-a

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana