Tekst objavljen: 22.05.2015 16:33        


Kod 264 poslodavca u Beogradu, u akciji pojačanih nadzora koje je Inspektorat za rad izvršio 21. maja, zatečeno je 117 osoba na radu "na crno" od ukupno 832 angažovana lica. Kako se navodi u saopštenju Ministarstva za rad, nadzor je obavljen u objektima za rekreaciju, ugostiteljskim objektima, pekarama i na gradilištima.

Zatečeno 117 radnika "na crno" u teretanama, pekarama..

Istovremeno su izvršeni nadzori i u fitnes klubovima i teretanama na teritoriji cele Srbije.
Inspektori rada su u oblasti radnih odnosa podneli 23 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, a u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu 15 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv poslodavca.

Zbog prekršaja za koje je propisana novčana kazna u fiksnom iznosu, inspektori rada su poslodavcima izdali šest prekršajnih naloga.

Doneto je ukupno 120 rešenja, od kojih 58 u oblasti radnih odnosa, 68 u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, i četiri o zabrani rada na radnom mestu.

Imajući u vidu broj lica zatečenih na radu "na crno", neprimenjivanje mera bezbednosti i zdravlja na radu, kao i to da je na gradilištu u Bloku 65 (Novi Beograd) oko 15 radno angažovanih pobeglo u trenutku dolaska inspektora, i u buduće će biti organizovani pojačani inspekcijski nadzori kod poslodavaca koji se bave navedenim delatnostima u Beogradu, kao i na teritoriji upravnih okruga Republike Srbije.

Inače, kako se navodi u saopštenju, nadzor je trajao do kasnih večernjih sati, a obavljen je po principu "rotacije", što znači da inspektori vrše kontrolu van teritorija na kojima inače rade.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
neprijavljeni radnici građevinarstvo rad na crno radnici inspektori za rad

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana