Tekst objavljen: 19.05.2022 12:25        


Poreska uprava je od 1. maja, početka pune primene Zakona o fiskalizaciji, izvršila 760 kontrola evidentiranja prometa putem fiskalnog uređaja

Zatvorena 143 objekta zato što nisu imali nove fiskalne kase


U 143 objekta izrečena je mera zabrane obavljanja delatnosti i to u 138 objekta na 15 dana i u pet objekata na 90 dana. Nema zaštićenih i tolerancije, kaže Nataša Arsić, načelnica odeljenja za strateške rizike u Poreskoj Upravi.

Arsićeva ističe da dužina zabrane rada zavisi od toga da li su prvi, drugi ili treći put uhvaćeni u prekršaju.

"Mislim da su oni kasno ušli u sam proces fiskalizacije, ali ovde nisu bile samo kontrole uvođenja fiskalnih uređaja u novi sistem već je bila i kontrola onih koji ne iizdaju račune", objašnjava načelnica odeljenja za strateške rizike u Poreskoj Upravi.

Prema njenim rečima sve kontrole koje se rade u Poreskoj upravi, ne samo evidentiranje prometa preko fiskalnih uređaja, nego i sve poreske kontrole se rade isključivo na bazi analize rizika i kriterijuma za izbor obveznika za kontrolu.

Dodaje da ti kriterijumi upućuju na delimično ili potpuno nepoštovanje propisa i u skladu sa tim se opredeljuju kontrole obveznika.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


"Oko 131.000 poreskih obveznika je uzela subvencije a njih oko 113.500 je do sada povezano na sistem", naglašava Arsićeva i poručuje da će pijačni prodavci do kraja godine biti u posebnom statusu.

"Uredba je promenjena u skladu sa njihovim zahtevima, do kraja godne su oslobođeni fiskalnih uređaja", rekla je Nataša Arsić, načelnica odeljenja za strateške rizike u Poreskoj Upravi.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Poreska uprava (PU) prelazak na e-fiskalizaciju e-fiskalizacija fiskalne kase nove fiskalne kase

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana