Tekst objavljen: 25.01.2016 11:43        


Akcije na evropskim berzama su danas registrovale gubitak vrednosti, dok su se u Aziji oporavile, nakon lošeg početka 2016. godine. U Evropi, deonice vodećih naftnih i gasnih kompanija su evidentirale najveće gubitke zbog usporavanja trenda rasta cena nafte, javlja agencija Rojters.

Zaustavljen oporavak evropskih akcija, azijske u plusu

Panevropski indeks FTSEurofirst 300, koji je na kraju prošle nedelje porastao za 3,0 odsto, oslabio je jutros za 0,7 odsto, navodi britanska agencija, i dodaje da je od početka ove godine ovaj indeks izgubio 8,0 odsto vrednosti.

Indeks evrozone Euro Stoxx 50 i nemački DAX pali su za po 0,5 odsto, navodi Rojters, i podseća da je vrednost DAX-a trenutno za oko 20 odsto niža u odnosu na rekord iz aprila 2015. godine.

Akcije na Atinskoj berzi su se, međutim, suprotstavile ovom padu, pa je glavni indeks Atinske berze ATG, koji je prošle godine pao za 30 odsto zbog zabrinutosti u pogledu grčkih dužničkih problema, jutros porastao za 1,2 odsto, nakon što je američka kreditna agencija Standard i Purs (S||P) u petak podigla kreditni rejting Grčke.

Rast cena nafte je danas izgubio na zamajcu, nakon što su u petak porasle za 10,0 odsto. Iz tog razloga, akcije energetskih kompanija, kao što su BP, Rojal Dač Šel i Total, ubeležile su pad vrednosti.

Svetske berze su od početka 2016. godine u padu, delom zbog usporavanja privrede Kine, druge najveće svetske ekonomije i najvećeg potrošača nafte i metala. Situacija u Kini se, takođe, odrazila na cene nafte, na koje je uticala i zabrinutost zbog prekomerne ponude nafte na globalnom tržištu.

Kako prenosi francuska agencija Frans pres, berzanski indeksi u Aziji su danas porasli, podstaknuti ocekivanjima da će centralna banka Japana i Evropska centralna banka uskoro proširiti podsticaje ekonomiji.
Honkonški indeks je ojačao za 1,4 odsto, tokijski za 0,9 odsto, sidnejski za 1,8 odsto, a šangajski za 0,8 odsto, navodi Frans pres.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evropska berza berza akcije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana