Tekst objavljen: 02.03.2018 10:40        


Ove zime gotovo da nema voća koje nije poskupelo - osim jabuka koje su i do 30 odsto skuplje, ništa povoljniji nije ni kilogram južnog voća, a cena banana dostigla je i 180 dinara po kilogramu.

Zbog manjeg roda jabuka i krušaka poskupele i banane

Ove zime gotovo nema voća koje se u marketima može kupiti po ceni nižoj od 100 dinara. Po toj ceni mogu se kupiti jabuke i to ukoliko su na akciji. Povremeno akcija obori i cenu pomorandži ispod 100 dinara, dok redovna cena ide i do 170 dinara za kilogram.

Mandarine, mnogima omiljeno voće u zimskim danima, u marketima koštaju od 120 pa sve do 190 dinara, što potrošači smatraju neopravdano skupim navodeći da su prethodnih godina pazarili znatno jeftinije.

Limun posebno skup, a nema ga

Već nekoliko godina unazad zimu karakterišu visoke cene limuna, koje na pijacama idu i do 200 dinara za kilogram. Moguće ga je kupiti u marketima, ali ga ima samo u polovini velikih trgovinskih lanaca, dok limuna nema ni na oko trećine srpskih pijaca.


- Ništa jefitnije nisu ni na pijaci. Ja sama sada platila 160 dinara, ali deluju sveže - kaže Novosađanka Slavica Stokuća.

Širom Srbije na pijacama teško je pronaći mandarine koje su jeftinije od 150 dinara za kilogram, a cena ide i do 180 dinara.

Ni banane u marketima nisu jefitnije od ostalog voća, one koštaju od 140 do 170 dinara za kilogram.

Agroekonomski analitičar Milan Prostran kaže za „Blic“ da je južno voće ove zime neverovatno skupo te da mogu da ga priušte samo oni sa dubljim džepom, a razlog visoke cene nalazi u manjku domaćeg, kontinentalnog voća.

- Ovo je bila loša godina za kontinentalno voće. Pre svega, imali smo mali prinos jabuka i krušaka, dok je dobar deo kvalitetnog voća otišao u izvoz - kaže Prostran.

On dodaje da ćemo se teško najesti južnog voća ove zime te da su trgovci iskoristili manjak domaćeg voća da podignu cene južnog.

- Potrebu građana za voćem, potrebu za vitaminima i da se očuva zdravlje u ovom periodu iskoristili su trgovci jer narod plaća koliko mu se traži - kaže Prostran.

Kako kaže, kurs evra koji je stabilan trebalo bi da odgovara uvoznicima, a cene zapravo rastu. Prema njegovim rečima, na cene koje će potrošačima delovati prihvatljivije čekaće se do proleća.

- Kada stigne drugo voće kao što su jagode, višnje i trešnje, cene južnog voća će pasti - zaključuje Prostran.

Na cenu južnog voća, pored marži uvoznika i trgovaca utiču i carinske dažbine, dok u cenu ulazi i fitosanitarne inspekcije koje moraju da se obave pri uvozu voća.

Podsećamo, „Blic“ je već pisao o tome kako su i jabuke ove zime paprene pa su neke sorte i prestigle cenu banana i ananasa.

Tada su stručnjaci za „Blic“ objasnili kako je prošla godina bila jako teška, zbog smene visokih i vrlo niskih temperatura, zbog čega su jabuke izmrzle, kako kod nas, tako i u Evropi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
skupo voće jabuke cena voća pijaca

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana