Tekst objavljen: 20.09.2021 11:30        


Nezadovoljni odlukom Vrhovnog kasacionog suda (VKS) zbog stava o naplati troškova obrade bankarskih kredita, advokati danas u podne organizuju protest

"Zbog novog stava suda moguća poništenja svih presuda o naplati troškova kredita"


Advokat Nemanja Injac rekao je u jutarnjem programu "Probudi se" da je VKS doneo novi pravni stav po pitanju troškova obrade kredita koji je suprotan pravnom stavu koji je važio tri godine.

„Prema tom stavu iz 2018, VKS je rekao da banke nisu smele da naplaćuju troškove obrade kredita i mi imamo desetine hiljada presuda u korist klijenata banaka koje su do sada donete. Sudska praksa je u potpunosti ujednačena po ovom pitanju. Za donošenje novog pravnog stava nije bilo pravnog osnova niti bilo kakve potrebe. Objašnjenje toga još nismo dobili. Pravni stav je izašao sa tom jednom dopunom, jednom rečenicom koja dopunjuje prethodni pravni stav i koja kaže da banke sada imaju pravo da naplaćuju te troškove“, rekao je Injac.

On je naveo da je narod na ovaj način izigran i doveden u opasnost da snosi jednu orgomnu štetu koja se meri desetinama miliona evra.

„U opasnosti su svi građani, kako oni čiji su postupci u toku pred prvostepenim sudovima, tako i oni koji su naplatili i čiji se postupci nalaze u višim sudovima po žalbi. Postoji uvek mogućnost Vrhovnog kasacionog suda da odluči po reviziji i poništi pravosnažnu sudsku odluku“, rekao je Injac.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


On je naveo da je narušena pravna sigurnost, građani više ne mogu da budu sigurni u odluke sudova ove zemlje.

„Ako dozvolimo sada da pod pritiskom privatnog interesa se donose i menjaju stavovi najviših sudova u zemlji, mi ćemo sutra istu situaciju u nekim sporovima i značiće da po narudžbini onog ko je moćan i jak može da se kupi sudska odluka“, naveo je Injac.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poništenje presuda nemanja injac Vrhovni kasacioni sud troškovi obrade kredita

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana