Tekst objavljen: 03.04.2015 11:07        


Sudski izvršitelji u Srbiji krenuli u žestoku ofanzivu naplate zaostalih dugova za komunalne usluge. Uterivače ne zanima da li će blokada plate dužniku možda aktivirati hipoteku na stan.

Zbog računa ostaju i bez kuće

Za beogradski "Infostan" uterivači naplaćuju obaveze iz aprila prošle godine, dok su već krenula utuženja za maj, jer ovi dugovi zastarevaju u roku od godinu.U istom sosu su i mali i veliki dužnici, jer se ne gleda iznos duga, već broj neplaćenih računa. Izvršitelji na različite načine naplaćuju obaveze - od stavljanja blokade na platu i penziju, do oduzimanja imovine.

Iako smisao zakona o izvršenju nije "ubiti dužnika" već naplatiti se od njega, sudbina građana zavisi najviše od toga koji im izvršitelj "zakuca" na vrata.

"Imao sam 40.000 duga za komunalije, a izvršitelj mi je, umesto da stavi zabranu na penziju i namiri dugove na rate, što sam mu i sam predlagao, oduzeo automobil "ford mondeo" koji vredi oko 3.000 evra, procenivši ga na 180.000 dinara", ogorčeno priča Novosađanin Nenad S. (71). - A moj dug, sa sve njegovim naknadama, nije dostizao 100.000 dinara. Imam saznanja da je automobil prodat za 120.000 dinara. Na postupak ovog izvršitelja žalio sam se i Ministarstvu pravde i Komori izvršitelja, i sada čekam njihov odgovor.

Građanima koji duguju za komunalije, telefonske račune ili po nekom drugom osnovu, izvršitelji imaju pravo da od plate uzmu dve trećine, a sa ostatkom novca trebalo bi da prežive mesec. To im omogućava sudska presuda sa kojom kreću u harač. Takođe, uterivači dugova imaju pravo da se prvo oni namire, za učinjene usluge, a zatim preduzeće koje traži svoj novac. Na kraju lanca su banke, ukoliko dužnik ima kredit ili kreditnu karticu.

"Ne postoji nijedan zakonski osnov koji kaže da izvršitelj mora da vodi računa o drugim dugovima dužnika. Njega, praktično, ne zanima da li on ima kredit za stan i da li će mu, blokirajući mu dve trećine primanja, koliko je zakonski maksimum, napraviti novi problem sa drugim poveriocem. Međutim, visina mesečne blokade može da se dogovori u neposrednom sastanku sa izvršiteljem, i da se rata otplate svede na normalnu meru", objašnjava za Večernje novosti pravnik jedne međunarodne organizacije.

"Naša preporuka izvršiteljima je da korisnici dug plate na maksimalno šest rata. Iako je zakon predvideo da se od zarade obustavljaju dve trećine iznosa, mi smo dali preporuku da se nadalje korisnicima obustavlja 1/6 zarade.

Mirjana S., nažalost, nije imala sreću da njen predmet dođe u ruke izvršitelja spremnog na kompromis da dug za komunalije raspodeli na više rata, kako ona ne bi ostala bez stana kupljenog na kredit.

"Imam dug prema "Infostanu" od 25.000 dinara, a na račun izvršitelja ukupno moram da uplatim gotovo 38.000 dinara, bez kamate. Fiksni troškovi izvršitelja su 17.400 dinara i prvi novac koji uplatim otići će upravo njemu na ime naknade, nagrade i troškova naplate", ističe Mirjana S. - Zbog toga ću kasniti sa ratama za stambeni kredit, jer će mi od plate uzimati dve trećine. I tu jednu trećinu koja mi ostaje skidaće banka dok ne namiri svoju ratu, tako da meni za život ništa ne preostaje. A jedino što sam od izvršitelja tražila je da mi omogući da dug platim na više rata. Odbio je bez objašnjenja. Bez milosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    pera 03.04.2015 13:30

    Pa ti izvrsitelji su opet u sprezi sanekim iz vlasti
    kad im nije limitirano koliko mogu za odredjeni iznos
    da naplate.Kako drugacije objasniti tu otimacinu od ljudi
    koji nemaju ni za hleb.Neki imaju ali tim se sigurno ne naplacuje
    jer su u stanju da mahnu prstom ispred nosa.Sve jedno je koja je vlast donela
    zakon.Narodu jedino ostaje ili buna ili krepavanje od gladi.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dug za struju blokada primanja naplata duga dug za infostan uterivači dugova sudski izvršitelji komunalni računi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana