Tekst objavljen: 30.03.2015 12:40        


Žensko preduzetništvo je jedan od velikih potencijala za razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća i potencijalno ozbiljan izvor novog zapošljavanja, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež i naveo da preduzetnice čine samo 26 odsto aktivnih privatnih preduzeća od ukupnog broja firmi u Srbiji.

Ženskim preduzetništvom do novog zapošljavanja

On je, na prvoj konferenciji Foruma za razvoj preduzetništva u Srbiji, rekao da kod nas danas nema važnijeg posla od povećanja produktivnosti i konkurennosti kompanija pojedinačno i nacionalne ekonomije u celini, rasta izvoza i proizvodnje, kao i otvaranje novih radnih mesta.

Čadež je rekao da statistika potvrđuje da je ekonomski potencijal žena preduzetnika slabo iskorišćen i zabrinjavajući je podatak da je zaposleno manje od 40 oodsto radno sposobnih žena, a tek 15-ak odsto je samostalno u biznisu, a poređenja radi u privatnom biznisu je dvostruko više muškaraca.

On je ukazao da je pred ženama dosta barijera koje im dodatno opterećuju preduetničke korake, počev od rodne diskriminacije i stereotipa, nedovoljno razvijene brige o deci do usklađivanja porodičnih i poslovnih obaveza, uz već otežavajući različiti odnos žena i muškaraca prema preduzetništvu.

Predsednik PKS je skrenuo pažnju da žene imaju mnogo manje nekretnina uknjiženih na svoje ime od muškaraca, što im otežava dobijanje kredita za početak privatnog biznisa, zato što nemju sredstva obezbeđenja zajma.

Prema njegovim rečima, žene preduzetnice u poslu opstaju u proseku jednu do dve godine ili možda nešto duže, a čak 99 odsto njih zaposljavanja manje od 10 radnika, najviše u sektoru usluga, dok 76 odsto preduzetnica nikada ne prevaziđe lokalne okvire.

Čadež je istakao da Srbija poslednjih godina beležzi pozitivne pomake u razvoju privatnog preduzetništva žena i podsetio da je Vlada Srbije formirala Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost koju vodi potpredsednica vlade Zorana Mihajlović i da je vlada prošle nedelje usvojila Starategiju za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.

Prvu konferenciju Foruma za razvoj preduzetništva u Srbiji, zajedno su organizovali Evropski pokret u Srbiji i PKS, uz podršku Vladinog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
biznis forum biznis ekonomija preduzetnici ženski biznis forum žene preduzetnici

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana