Indikativni kurs Evra na dan 20.10.20. :: 117.5791 rsd
Tekst objavljen: 07.02.2017 15:05        


Dolar će nastaviti da jača i u 2017, koliko to se ne može tačno proceniti, ali će to svakako promeniti tokove kapitala u svetu, izjavio je danas ekonomista Boško Živković.

Živković: Dolar će nastaviti da jača

On je na predstavljanju novog broja Makroekonomskih analiza i trendova (MAT) kazao da će proces preusmeravanja tokova kapitala pogoditi mnoge zemlje u razvoju koje nemaju značajan izvoz energenata i drugih berzanskih proizvoda čije cene rastu.

Prema njegovim rečima, jačanje američkog dolara uticaće na javni dug pojedinih zemalja, među kojima je i Srbija, jer ona ima visok nivo tog duga u dolarima, a nije se zaštitila od valutnog rizika.

Kako je objasnio Živković, aprecijacija, jačanje vrednosti dolara, pored povećanja troškova servisiranja javnog duga, dovešće i do poskupljenja uvoza roba i usluga koje su izražene u dolarima, a najveća stavka u tome u Srbiji su energenti.

Živković je naveo i da će osnovnui tok kapitala predvidivo biti iz EU u SAD, ali će se smanjivati količina raspoloživih ulaganja iz EU u druge zemlje.

On je dodao da američki dolar ima dominatan uticaj na glavne procese razmene i tokove kapitala u svetu, naglašavajući da je ta valuta i dalje glavna rezervna valuta sa oko 60 odsto učešća, iako je konkurencija evra, jena, britanske funte i juana smanjila njegovu neospornu dominaciju u funkciji svetskog novca.

Živković je potsetio i da je kurs američkog dolara ojačao u odnosu na evro od avgusta 2016. do sredine januara 2017. za približno šest odsto, i ta aprecijacija je posledica promene baznih kamatnih stopa američke federalne rezerve (FED) za 25 baznih poena u decembru, ali i rasta cena berzanskih roba, posebno energenata, a to je povećalo tražnju za tom valutom.

To je dovelo, kako je dodao, da valute zamalja koje imaju značajan izvoz berzanskih roba ojačaju, među kojima je ruska rublja, dok su kursevi zemalja u razvoju koje nemaju snažan izvozni potencijal oslabile, kao što je turska lira.

On je naveo i da Međunarodni monetarni fond nije još uvek dao nikakvu prognozu rasta bruto društvenog proizvoda za ovu godinu , ali je ocenio da će se perspektive rasta privrede u razvijenim zemljama poboljšati, a glavni argument za tu prognozu su najavljene budžetske stimulacije u SAD-u.

"Perspektive rasta u zemljama sa rastućim tržištima, kao što su Indija, Brazil i Meksiko će se pogoršati, jer su se u toj grupi zemalja finansijski uslovi pogoršali", kazao je on.

Izuzetak je Kina gde su kao i u SAD planirana značajne budžetske stimulacije rasta, navodi Živković i dodaje da ova procena može biti korigovana najbolje ili dovedena u pitanje ukoliko se razviju procesi budžetskih podsticaja u SAD i Kini u većim razmerama od trenutno deklarisanih.

Glavni urednik MAT-a Ivan Nikolić rekao je da Srbija trenutno nema većih posledica od jačanja dolara, jer je inflacija na kraju prošle godine bila niža nego 2015.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
američki dolar jačanje dolara dolar Međunarodnog monetarnog fonda (MMF)

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana