Tekst objavljen: 07.02.2017 15:05        


Dolar će nastaviti da jača i u 2017, koliko to se ne može tačno proceniti, ali će to svakako promeniti tokove kapitala u svetu, izjavio je danas ekonomista Boško Živković.

Živković: Dolar će nastaviti da jača

On je na predstavljanju novog broja Makroekonomskih analiza i trendova (MAT) kazao da će proces preusmeravanja tokova kapitala pogoditi mnoge zemlje u razvoju koje nemaju značajan izvoz energenata i drugih berzanskih proizvoda čije cene rastu.

Prema njegovim rečima, jačanje američkog dolara uticaće na javni dug pojedinih zemalja, među kojima je i Srbija, jer ona ima visok nivo tog duga u dolarima, a nije se zaštitila od valutnog rizika.

Kako je objasnio Živković, aprecijacija, jačanje vrednosti dolara, pored povećanja troškova servisiranja javnog duga, dovešće i do poskupljenja uvoza roba i usluga koje su izražene u dolarima, a najveća stavka u tome u Srbiji su energenti.

Živković je naveo i da će osnovnui tok kapitala predvidivo biti iz EU u SAD, ali će se smanjivati količina raspoloživih ulaganja iz EU u druge zemlje.

On je dodao da američki dolar ima dominatan uticaj na glavne procese razmene i tokove kapitala u svetu, naglašavajući da je ta valuta i dalje glavna rezervna valuta sa oko 60 odsto učešća, iako je konkurencija evra, jena, britanske funte i juana smanjila njegovu neospornu dominaciju u funkciji svetskog novca.

Živković je potsetio i da je kurs američkog dolara ojačao u odnosu na evro od avgusta 2016. do sredine januara 2017. za približno šest odsto, i ta aprecijacija je posledica promene baznih kamatnih stopa američke federalne rezerve (FED) za 25 baznih poena u decembru, ali i rasta cena berzanskih roba, posebno energenata, a to je povećalo tražnju za tom valutom.

To je dovelo, kako je dodao, da valute zamalja koje imaju značajan izvoz berzanskih roba ojačaju, među kojima je ruska rublja, dok su kursevi zemalja u razvoju koje nemaju snažan izvozni potencijal oslabile, kao što je turska lira.

On je naveo i da Međunarodni monetarni fond nije još uvek dao nikakvu prognozu rasta bruto društvenog proizvoda za ovu godinu , ali je ocenio da će se perspektive rasta privrede u razvijenim zemljama poboljšati, a glavni argument za tu prognozu su najavljene budžetske stimulacije u SAD-u.

"Perspektive rasta u zemljama sa rastućim tržištima, kao što su Indija, Brazil i Meksiko će se pogoršati, jer su se u toj grupi zemalja finansijski uslovi pogoršali", kazao je on.

Izuzetak je Kina gde su kao i u SAD planirana značajne budžetske stimulacije rasta, navodi Živković i dodaje da ova procena može biti korigovana najbolje ili dovedena u pitanje ukoliko se razviju procesi budžetskih podsticaja u SAD i Kini u većim razmerama od trenutno deklarisanih.

Glavni urednik MAT-a Ivan Nikolić rekao je da Srbija trenutno nema većih posledica od jačanja dolara, jer je inflacija na kraju prošle godine bila niža nego 2015.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
američki dolar jačanje dolara dolar Međunarodnog monetarnog fonda (MMF)

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana