Tekst objavljen: 30.06.2017 13:55        


Direkcija za mere lane obavila pregled 1,4 tone predmeta od dragocenih metala. Kroz laboratorije prođe svaki komad nakita na tržištu Srbije.

Zlatu traže manu

Ogrlica je stigla poštom, naručena preko interneta. Od obećanog i plaćenog srebra u njoj su bili tragovi. Ovo je samo jedan od blizu 257.000 komada prekontrolisanog srebrnog i zlatnog nakita koji su se tokom prošle godine našli u laboratoriji Direkcije za mere i dragocene metale.

KILOGRAMU NOVA DEFINICIJA

Biro za tegove i mere u Parizu čuva originalne etalone osnovnih mera. Kilogram je mera koja nema definiciju zasnovanu na fundamentalnim fizičkim konstantama, već je određuje predmet te mase koji je pohranjen u Parizu.

- Naučnici će pokušati da daju novu definiciju i za kilogram, baš zato da se ne bi određivala samo preko predmeta - objašnjava Slavica Simić, vršilac dužnosti pomoćnika direktora Sektora za razvoj metrologije.

- To za krajnje korisnike ne znači ništa i ništa ne menja. Ali očekuje se nova definicija za koju su odgovorni najrazvijeniji metrološki instituti u svetu.


Kroz ovu instituciju prođe sve što se meri, ili makar oni koji to rade. Direkcija čuva etalone, uzorke, osnovnih mere i njima treba da odgovara svaki kilogram, metar i litar kupljene robe. To je adresa i za građane koji sumnjaju u ispravnost brojila, vodomera, ali i finoću nakita koji su nedavno kupili. Samo tokom prošle godine Direkcija je prekontrolisala oko 1,4 tone zlata i srebra, a dobar deo je bio ispod deklarisane finoće.

- Kupci treba da vode računa kada kupuju zlatni ili srebrni nakit - on mora da ima tri žiga - objašnjavaju nam u Odseku za kontrolu predmeta od dragocenih metala.

- Jedan su inicijali zlatara ili uvoznika, drugi govori o finoći, učešću dragocenog metala, a treći je državni žig. On je garancija da je predmet prekontrolisan u našoj laboratoriji. Ako je on tu - predmet od dragocenog metala je odgovarajuće finoće i može se staviti u promet.

U Direkciji su registrovani svi zvanični zlatari u Srbiji. Kroz nju bi trebalo da prođe baš svaki komad nakita proizveden ili uvezen u našu zemlju.

- Nismo pristrasni ni prema jednoj strani, niti prema potrošačima, niti prema proizvođačima i distributerima. Mi smo na strani merila - kaže Čedomir Belić, vršilac dužnosti direktora Direkcije za mere i dragocene metale.

- Samo ispravno merilo služi za naplatu. Ne možemo da štitimo potrošače, jer nekada su uređaji neispravni, pa su oštećeni distributeri, i obrnuto. Naš posao je da su uređaji pregledani, žigosani i da tačno mere.

Direkcija je ovlašćenim laboratorijama poverila posao kontrole i žigosanja merila. Ko, međutim, sumnja u njihovu ispravnost, ima pravo na vanredni pregled merila u upotrebi.

- Ta kontrola se obavlja u Direkciji - objašnjava Predrag Đurić, vršilac dužnosti pomoćnika direktora Sektora za kontrolu i nadzor.

- Zainteresovane strane merila u upotrebi najčešće traže kontrolu brojila i vodomera. Ako je merilo zaista bilo neispravno, troškove vanrednog pregleda merila u upotrebi pokriva vlasnik merila. Ukoliko je nakon vanrednog pregleda merila u upotrebi merilo ispravno, troškove snosi podnosilac zahteva za vanredni pregled merila u upotrebi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kvalitet zlata zlato na tržištu zlato

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana