Preduzetnici traže otpis poreskih dugova

Objavljeno: 29.03.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

Preduzetnici okupljeni u Zajednici preduzetnika Privredne komore Srbije (PKS) zatražili su danas u Beogradu hitno rešavanje problema dugovanja i donošenje propisa koji bi omogućio otpis kamate na nagomilane poreske obaveze i doprinose za obavezno socijalno osiguranje, kako bi mogli da nastave da posluju. 

- Svakog dana u Srbiji bude zatvoreno desetak preduzetničkih radnji - poručili su članovi Zajednice preduzetnika sa sednice Skupštine udruženja i ukazali na problem ogromnih nameta i poreza, neprimerenih ekonomskoj snazi obveznika.

Preduzetnici okupljeni u PKS smatraju da je neophodna poreska reforma i uvođenje stimulativnih poreskih stopa, koje bi obuhvatile sve učesnike na tržištu, jer bi na taj način, uz unapređenje kontrole naplate, bila suzbijena siva ekonomija i nelojalna konkurencija.

Posebno je zatraženo hitno rešavanje parafiskalnih nameta, kojih ima preko 256 i to na nivou lokalne samouprave
, saopšteno je iz PKS.

Od državnih institucija traži se i da u razgovoru sa lokalnom samoupravom bude omogućeno smanjenje taksi, kako bi preduzetnici mogli da svoje troškove i opstanak prilagode trenutnoj krizi.

Skupština Zajednice preduzetnika PKS usvojila je Izveštaj o radu radne grupe za utvrđivanje predloga za rešenje poreskih dugovanja i dugovanja po osnovu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje i vođenje pregovora sa nadležnim ministarstvima.

Preduzetnici su izrazili nezadovoljstvo pomenutim rešenjem nacrta Zakona o otpisu kamate, jer ne omogućuje "zamrzavanje", odnosno mirovanje dugovanja i traže drugačija rešenja.

U izveštaju se navodi da su preduzetnici tražili zamrzavanje poreskog duga i duga po osnovu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u periodu od 12 do 60 meseci, uz redovno izmirenje tekućih obaveza.

Nacrt Zakona, kojim su preduzetnici nezadovoljni, kao uslov da kamate budu otpisane, postavlja obavezu da preduzetnici uplate glavnicu duga u roku od 12 meseci od dana usvajanja zakona, uz redovno plaćanje tekućih obaveza.

Zajednica preduzetnika PKS pokrenula je inicijativu za otpis dugovanja polovinom decembra 2011, a preko Foruma malih, srednjih preduzeća i preduzetnika (MSPP) koji čini 55 najreprezentativnijih MSPP, uspostavljen je kvalitetan dijalog s Vladom Srbije.

Novi zakon utvrdiće uslove za otpis obračunate a nenaplaćene kamate na obaveze dospele do 31. decembra 2011.

Radi se o porezu na dobit pravnih lica, porezu na prenos apsolutnih prava, porezu na nasleđe i poklon, porezu na promet, porezu na registrovano oružje, porezu na fond zarada, porezu na finansijske transakcije, doprinosu za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje i doprinosu za obavezno osiguranje za slučaj nezaposlenosti.

Preduzetnici su zatražili i produženje dugovanja po osnovu zdravstvenog osiguranja od Ministarstva zdravlja, kao i bezuslovnu overu zdravstvenih knjižica. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana