Lajkovac, El Dorado visokih plata

Objavljeno: 29.03.2012


Vesti izvor: Kamatica, Politika, B92

Vest da opština Lajkovac u ovom mesecu ima najviše prosečne zarade u državi od 74.505 dinara nije u varoši železničara i rudara izazvala iznenađenje. 

Da ne govorimo o ushićenju, bez obzira na to što je navedena plata skoro duplo viša od prosečne u Srbiji, i što se tako nešto ne događa svaki dan. 

Jedan od retkih sagovornika koji nisu skrivali zadovoljstvo bio je Dušan Živanović, predsednik opštine, tvrdeći da su statističari ozvaničili istinite podatke, kao i da je izlazak na vrh očekivan još pre tri godine.

Na pitanje kako se oseća kao čelni čovek opštine koja se po visini zarada našla ispred Lazarevca, Kostolca, nekoliko beogradskih opština Dušan Živanović kratko odgovara – vrlo zadovoljno.

- Mene lično sve ovo nije iznenadilo i ja sam ne čekajući zvaničnu statistiku još pre i više godina govorio da nam je mesto na vrhu. To se desilo i to više nije statistika nego stvarnost i život. Tačno je da oko 1.700 od ukupno 15.000 naših sugrađana radi u REIK Kolubara, na železnici, ali mi imamo i jake individualne poljoprivrednike, male i srednje preduzetnike, kao i nekoliko inostranih investicija kao što je Vindija iz Varaždina - kaže on. 

Živanović navodi da Lajkovac -ostvaruje znatna sredstva od rente za eksploataciju uglja na našem području, bez razmišljanja smo prihvatili da izgradnja Koridora 11 startuje iz Nepričave što je takođe donelo značajne benefite za građane-.

- Ja kažem i iza toga stojim da u Lajkovcu nema posao samo onaj ko neće da radi. U tuđa dvorišta i zembilje ne zavirujem, ali znam da se u ovoj varoši živi solidno. Među onima koji žive iznad proseka sam ja i moja porodica. Ko u tako nešto ne veruje, neka ode u neki drugi grad i praktično proveri gde je bolje - poručuje predsednik opštine Lajkovac. 

Trgovci u Lajkovcu kažu da se -u praksi od tog liderstva malo šta primećuje-, dok Milutin Ranković, poznati ovdašnji vajar u drvetu, kaže da su na taj rezultat najviše su uticale zarade sugrađana koji rade u REIK Kolubara čiji kopovi se poodavno nalaze u ataru ove opštine.

 -Ti ljudi rade težak rudarski posao, odnosno kopaju ugalj, i lično smatram da bi njihove visoke plate trebalo da budu još više. Međutim, statistika je njih izjednačila sa onima koji za desetak hiljada dinara rade po kineskih buticima, kafićima i sličnim poslovima. Oni naprosto ne smeju da se požale i time poremete prosečnu 'idilu' jer bi automatski mogli da ugroze opstanak na tom radnom mestu - dodaje



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana