IOBE prognozira pad grčke privrede za 5%

Objavljeno: 02.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, SEEbiz, Deutsche Welle

Grčka privreda smanjiće se u ovoj godini za pet odsto a stopa nezaposlenosti dostići će 20 odsto i ometati nastojanja da se ostvare fiskalni ciljevi, objavio je ugledni grčki ekonomski institut IOBE.

Prognoza Instituta za ekonomska i industrijska istraživanja (IOBE) pesimističnija je od onih koje su objavile Evropska komisija i Međunarodni monetarni fond, koji očekuju pad grčkog BDP-a u ovoj godini od 4,7 do 4,8 odsto.

Grčka se sprema da sprovede dodatne mere budžetske štednje u skladu s dogovorenim novim paketom međunarodne pomoći koji bi trebalo da joj pomogneda izbegne bankrot.

Oporavak privrede očekuje se, međutim, tek u 2014.

- Smatramo da će recesija i ove godine biti prilično snažna - kazao je novinarima čelnik IOBE-a Jannis Stournaras, tražeći da se ubrza proces privatizacije i time privuku inostrana ulaganja.

Inflacija bi trebala da sklizne ispod jedan odsto, s prošlogodišnjih 3,1 procenata, s obzirom na nastavljeno slabljenje potražnje. Nezaposlenost bi pak trebala nastaviti rasti i dosegnuti novi rekord od 20 posto, nakon prošlogodišnjih također rekordnih 17,3 posto. 

Grčka je inače u martu postigla dogovor o privatnim investitorima o reprogramiranju dugova. Pregovori su se protezali mesecima. Ali dogovor je ipak postignut, mada će, tvrde mnogi, biti potrebno još jedno otpisivanje dugova. 

 Jedan od onih ko je učestvovao u pregovorima jeste Amerikanac Hans Humes.

- Možete to zamisliti kao situaciju kada porodica sedi za stolom i posvađa se. Dobro možda i nije sve tako loše. Bilo je manje formalno.

Hans Humes je predsednik Društva za upravljenje fondovima Grejlok Kepital iz Njujorka koji je specijalizovan za rad sa zemljama u razvoju. Za njega je mnogo toga bilo u igri, svaki deseti dolar društva bio je u grčkim državnim obveznicama. Humes je poslednjih 20 godina učestvovao u brojnim pregovorima o reprogramiranju dugova u Meksiku, Argentini i Ekvadoru, kao i u bivšoj Jugoslaviji, Rusiji i na Filipinima. Svugde je problematika bila slična.

 - Kada jedna zemlja sa svojim dugovima ne može da izađe na kraj i potreban joj je svež novac, onda investitori nemaju druge mogućnosti nego da traže rešenje. Za nas bi bilo potpuno iracionalno kada bismo prekinuli pregovore i insistirali na potpunom vraćanju dugova. Jer alternativa je da dođe do sloma ekonomije i da onda 20 godina te zemlje uopšte ne mogu isplaćivati novac.

Rešenje koje je dogovoreno u Atini za Grejlok Kepital značilo je velike gubitke. Za svaki investirani dolar firma će dobiti samo oko 30 centi. Ali firma Pimko se nasuprot tome na vreme povukla iz posla sa grčkim obveznicama.

 - Mi smo odstupili početkom 2012. godine - kaže Ander Bosomvort rukovodilac Portfoliomenadžmenta pri Pimku u Nemačkoj. Ovo preduzeće sa sedištem u Kaliforniji pripada Allianz-koncernu iz Minhena i predstavlja jednog od najveći investicionih preduzeća u svetu. Bosomvort ne veruje da Grčka može rešiti svoje probleme reprogramiranjem dugova:

 - Verujemo da će Grčkoj biti potrebno još jedno otpisivanje dugova. Zbog toga se držimo dalje od grčkih državnih obveznica.

I Hans Humes računa sa još jednim otpisivanjem duga Grčkoj i to u naredne tri godine. Andreas Bosomvort veruje da će prilikom narednog kruga otpisivanja duga Grčkoj biti najviše pogođeni upravo državni investitori. Prilikom prvog otpisivanja duga gubitke su pre svih pretrpili privatni investitori kao što su banke, osiguranja i investicioni fondovi.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana