Od propalih firmi država se ovajditi neće

Objavljeno: 05.04.2012


Vesti izvor: Kamatica

Državnu kasu je ove godine teško napuniti. Nadležni ne mogu računati na to da će stići dodatni prihod od obveznika koji godinama nisu platili porez. 

Poreska uprava Srbije nedavno je objavila spisak od 1.500 najvećih dužnika iz sve tri grupe, a to su pravna lica, preduzetnici i građani. Naravno, najviše duguju pravna lica, a dug je 345,9 milijardi dinara. Međutim, pored imena gotovo svakog dužnika stoji „u stečaju„, restrukturiranju.

Dok su preduzeća u ovakvom statusu, prinudne naplate nema. Poreska uprava redovno knjiži i zaračunava zateznu kamatu i uvećava obaveze, a da li će ta potraživanja biti naplaćena, i kada, potpuno je neizvesno. Dug se može otpisati samo ako Vlada donese takvu odluku. Za određeni broj preduzeća je sasvim izvesno da će se izbrisati iz poreskog registra bez izmirenih obaveza pa se za ta potraživanja pre može reći da su virtuelna nego stvarna. Zato je izvesno da bi nova vlada što pre trebalo da napravi inventar u ovoj oblasti i svede ove dugove na realnu meru, gde je naplata izvesna.

Kod drugih obveznika država bi mogla imati više sreće. Po rečima direktora Poreske uprave Srbije Dragutina Radosavljevića, nakon objavljivanja liste dužnika u januaru, trećina je izmirila obaveze ili je ušla u reprogram.

Kod privrednika kolo opet vode banke u stečaju: Beogradska, Beobanka, Investbanka i Astra banka – one duguju 70,8 milijardi dinara. Preduzeća iz Vojvodine i nisu u vrhu, a najviše je onih u stečaju, poput novosadskog građevinskog preduzeća „Si partner” s dugom od 474,28 miliona. Veliki dužnici su i srbobarnski kombinat „Elan” sa 461,66 miliona dinara, subotički „Gorki list” sa 426,43, mesara”Kolbis” s 394,15. Veliki dužnik je i industrija stakla iz Pančeva s 385,62 miliona, a oni su u restrukturiranju. U stečaju je kompanija”Naftagas montaža” i ima neizmirene obaveze od 295,59 miliona dinara. Zrenjaninska fabrika čarapa „Udarnik„ ima isti status i dug od 252,70 miliona dinara. „Agrokombinat„ iz Subotice duguje 103,25 miliona.

Kada su u pitanju građani, dug je 4,9 milijarde, a najviše ih je iz Beograda – gotovo 90 odsto. Zato naš čovek predvodi, jer je prvi Mario Vujaklija iz Inđije s 129,5 miliona, koji je u januaru bio drugi a sada duguje četiri miliona dinara više. Od visokoplasiranih tu su Dragan Jovanović iz Nove Crnje s 50,10 miliona dinara, Vojin Đorđević iz Subotice sa 42,68 miliona, Mileta Jergić iz Bača s 25,56, Saša Plačkov iz Bača s 22,33 miliona.

Ni strani državljani nisu baš ažurni pa Zagorka Lalović iz Podgorice duguje 22,99 miliona dinara, a Peter Lange, predstavnik grupacije VAC, 6,6 miliona. Što se tiče preduzetnika, ponavlja se priča kao s pravnim licma: većina ih je brisana iz registra ili im je oduzet poreski identifikacioni broj. Duguju 8,5 milijardi za poreze i doprinose. Predvodi „Metalijum” Miodraga Jerinića sa 175,5 miliona dinara, drugi je „Jelena gradnja” Jelene Ivanović sa 175, pa „Beni” Slavice Ilić sa 172 miliona.

Najzanimljiviji su svakako slučajevi u kojima država duguje sama sebi. Tako Republički fond za zadravstveno osiguranje duguje 232,7 miliona dinara, a ta brojka nije konačna jer se s poreznicima stanje još usaglašava. Dužnik je i javno preduzeće „Srbijašume” – 725,6 miliona.

A i novi spisak potvrđuje ono što je poznato decenijama: da su žitelji Vojvodine najažurniji obveznici jer ih je među dužnicima znatno manje. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana