Neozbinljno je reći da su banke kao `narkodileri`

Objavljeno: 09.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

Banke koje posluju na domaćem tržištu su ozbiljne finansijske institucije i potpuno je neosnovano i neozbiljno porediti ih sa narkodilerima, tvrde čelnici poznatih domaćih banaka i eksperti, reagujući na izjavu lidera "naprednjaka" Tomislava Nikolića.

Vođa Srpske napredne stranke (SNS) je, naime, rekao, prilikom jučerašnje posete firmi "Gerber" u opštini Ražanj, da se banke u Srbiji "ponašaju kao narkodileri", jer im je bitno da preduzeće "samo uvuku u kredit", a zatim ih stavljaju sve teži položaj "dok firma ne ode na doboš."

Predsednik Izvršnog odbora "Erste banke" Slavko Carić ističe da je bez normalne aktivnosti banaka nemoguće imati privredni razvoj i rast zaposlenosti. 

- Banke su kao apoteke i farmaceuti i prekopotrebne su ljudskoj civilizaciji i razvoju ekonomije zato što kanališu investicije i preusmeravaju štednju u one privredne grane koje moraju da se razvijaju da bi se društvo razvijalo -  ističe Carić.

 - Ne treba zaboraviti, kad je reč o aktivnosti banakarskog sektora u našoj zemlji, da je veliki broj ljudi kupio stanove, puno firmi su investirale u nove proizvodne procese i zaposlile ljude zahvaljujući kreditima banaka i bilo bi deplasirano 'izvaditi' one problematične kredite preduzeća ili pojedinaca koji su se prezadužili u odnosu na njihove mogućnosti -  naglasio je Carić u izjavi za Tanjug.

Prema rečima Carića, banke su vrlo bitne za svaki privredni sistem jer "transferišu višak štednje u privredne grane gde je kapital potreban kako bi se povećalo zapošljavanje, a ekonomija jedne zemlje prosperirala."

Milorad Džambić, rukovodilac Agrobanke, takođe ukazuje na važnu ulogu banaka u privrednom razvoju, navodeći da se finansiranje nabavke opreme, kao i dugoročnih potreba kompanija ne može obaviti nigde bez učešća i pomoći banaka.

I predsednik Izvršnog odbora AIK banke Vladan Đorđević smatra da je nedogovorno o aktivnostima banaka davati proizvoljne i netačne ocene, uz opasku da prilikom ocenjivanja rada bankarskog sektora "treba i znati kakvo je stvarno mesto i uloga banka u realnom sektoru države i u ukupnoj privredi."

Predsednik Saveza ekonomista Srbije (SES) Aleksandar Vlahović takođe je kritikovao stav lidera SNS o bankama kao "narkodilerima", uz napomenu da je ta tvrdnja Nikolića neosnovana i da pokazuje, u suštini, njegovo nerazumevanje načina funkcionisanja bankarskog sektora.

 Vlahović je rekao da on "ni u kom slučaju ne bi mogao da prihvati tvrdnju da se banke ponašaju kao narkodileri jer je to, s jedne strane, laičko nerazumevanje funkcionisanja bankarskog sektora, a s druge i neprimireno optuživanje koje ne zaslužuje ozbiljniji komentar."

Profesor Ekonomskog faktulteta u Beogradu Đorđe Đukić
ocenio je za današnje izdanje lista "Blic" da Nikolićeva tvrdnja da su se "banke ogrešile o građane i privredu" predstavlja najobičnije politikanstvo i da se time lider "naprednjaka" očigledno dodvorava prezaduzenim građanima.

Đukić je rekao da se banke racionalno ponašaju i da su i na našem tržištu rade da bi ostvarile profit. Sve drugo je gola demagogija, ukazao je on, uz opasku da Nikolić možda ljut na banke i zbog toga što mu nisu odobrile neki zajam za predizbornu kampanju.

"Moguće je da su banke sada krive (Nikoliću), zato što nije dobio kredit za kampanju. One su sada dežurni krivac, a ko će biti sledeći - videćemo", zaključio je Đukić. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana