Porezi na spisku reformi za novu Vladu

Objavljeno: 11.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Prethodnih meseci predstavnici gradova i opština i privrednici sastavili su nove zadatke za Vladu. Smanjenje sive ekonomije, poreska reforma, lakši pristup kapitalu, brža naplata potraživanja i profesionalizacija javnih preduzeća neki su od zadataka za novu Vladu. Završna rasprava zakazana je za danas u Beogradu.

Uprava i privreda veruju i da lokalne samouprave treba da imaju veću ulogu. Inspekcije bi trebalo spustiti na lokalni nivo, jer su opštine te kojima ostaje najviše od poreza na zarade imaju najveći motiv da smanje crno tržište.

Poreska reforma treba da ide u tri pravca. Prvi je smanjenje finansijskog opterećenja zarada. Drugi pravac je uvođenje reda u iznose i naplatu raznih državnih i lokalnih taksi. Treći pravac bi bilo izjednačavanje cena za privredu i građane, misli se na komunalne usluge i takse za korišćenje građevinskog zemljišta.

- U Srbiji je tendencija otvaranja novih radnih mesta, kao i otvaranje malih i srednjih preduzeća sve lošija - upozorava Aleksander Grunauer, iz Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).

Najčešće žalbe odnose se na promenu oporezivanja rada i potrošnje, jednake obaveze kod plaćanja poreza, efikasno korišćenje javnih resursa, smanjenje fiskalnog opterećenja zarada makar i po cenu značajnog povećanja akciza za cigarete i većeg oporezivanja ekstraprofita.

Jedan od predloga je da se imovina državnih firmi u dugogodišnjem stečaju koju nije moguće privatizovati, kao i imovina Vojske koja nije u funkciji - besplatno ustupi zainteresovanim lokalnim vlastima. Isto tako razmatra se ukoliko postoji mogućnost da se ta imovina iskoristi i za razvojne projekte.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana