Sberbanka: Došli smo na duge staze

Objavljeno: 11.04.2012


Vesti izvor: Kamatica

Sberbanka Srbiju vidi kao zemlju sa velikim potencijalom za razvoj i njena politika poslovanja biće da investira, a ne da u kratkom periodu profitira i iznese novac iz zemlje, saopštio je Sergej Gorkov, zamenik predsednika Upravnog odbora Sberbanke.

- Mi ne dolazimo u neku zemlju da bi podigli profit i kasnije ga izneli, mi investiramo i insistiramo na izgradnji dugoročnih, uzajamno korisnih odnosa - kazao je on odgovarajući na pitanje o poslovnoj strategiji u Srbiji nakon preuzimanja Folksbanke.

Sberbank Rusije je 15. februara ove godine zaključila proces preuzimanja stopostotnog kapitala u grupi Volskbank International AG, koji uključuje podružnice u 9 zemalja centralne i istočne Evrope, uključujući i Srbiju. 

Odgovarajući na pitanje da li Sberbanka namerava da snizava kamate na svoje kredite, Gorkov je rekao da  tako da će ta banka poslovati u Srbiji na tržišnim principima i dodao da je postojeća situacija u ovdašnjoj ekonomiji uobičajena slika zemalja u razvoju. 

Gorkov je objasnio da je  kupovina Folksbanke za Sberbanku veoma značajna, jer time nije kupljena samo banka u Austriji već banke u osam zemalja. 

- Za nas je ulazak na istočnoevropsko tržište veoma značajan jer verujemo da je ono perspektivno. Ovo je sjajan region i svi izgledi su da će biti region rasta
- kazao je zamenik predsednika UO Sberbanke. 

Srbija ima relativno nizak bruto domaći proizvod po glavi stanovnika (oko 5.000 dolara), tako da ima dovoljno prostora za napredak domaće privrede, objasnio je Gorkov najavio i da će Sberbanka do leta ove godine izneti prognozu kretanja srpske privrede u narednom periodu.

Prema njegovoj oceni, a na osnovu analiza koji radi posebni istraživački centar Sberbanke, situacija na tržištu jugoistočne Evrope dosta je ohrabrujuća, a svi signali ukazuju na potencijal za veliki rast.

Sberbanka svoju ulogu Srbiji vidi i u podršci ruskim kompanijama koje ovde posluju, kao i srpskim kompanijama koje posluju u Rusiji, Kazahstanu, Ukrajini i Belorusiji, kazao je Gorkov.  

Na konferenciji za novinare, na kojoj su predstavljeni planovi Sberbanke u Srbiji, Sergej Gorkov najavio je da će ta banka nastaviti da širi paletu usluga i ulaže u ljudske resurse, pre svega intenzivno koristeći sisteme i iskustva koji su pokazali sjajne rezultate u dosadašnjem radu ove banke.
 
Sberbanka je najveća banka u Rusiji sa oko 27 odsto ukupne aktive bankarskog sektora i oko 240.000 zaposlenih. Osnivač i najveći akcionar te banke je Banka Rusije u čijem vlasništvu je preko 60 odsto akcija sa pravom glasa, dok su ostali akcionari više od 245.000 pravnih i fizičkih lica. Banka ima najveću mrežu filijala na teritoriji Rusije sa 17 regionalnih centara i preko 19.000 ekspozitura.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana