Hrvatskoj 33 odsto šanse za smanjenje rejtinga

Objavljeno: 18.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Bankamagazin

S&P je potvrdio rejting BBB- s negativnim izgledom Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj (HBOR) u državnom vlasništvu.

Najniži ne-investicijski rejting, ima i Hrvatska, a zadržavanje tog rejtinga zavisiće o Vladinim naporima za pokretanje privrednog rasta.

Hrvatska ima 33 odsto šanse za smanjenjem kreditnog rejtina na ne-investicijsku nivou  u sledećih 12 meseci, zavisi od vladinih napora da potstakne ekonomski rast, objavila je agencija Standard & Poor's.
 
- Naši rejtinzi za Hrvatsku banku za obnovu i razvoj izjednačeni su sa onim iz Republike Hrvatske, a odražavaju naše stajalište o gotovo istoj verovatnostii za pravovremenom i dostatnom izvanrednom pomoći, ako se za njom ukaže potreba - navodi se u saopštenju S&P-a.
 
Takav rejting imaju Island, Latvija, Bugarska i Rumunija. Najniži investicijski rejting Hrvatskoj je dodelila i agencije Fitch i Moody's.
 
U toj agenciji podsećaju da su 3. aprila potvrdili Hrvatskoj rejtinge za dugoročno i kratkoročno zaduživanje u stranoj i domaćoj valuti 'BBB-/A-3', kao i negativnu prognozu.
 
U skladu s tim, kako navodi Agencija, potvrđeni i HBOR-u rejtinzi 'BBB-/A-3', kao i negativna prognoza.
 
- Negativna prognoza za HBOR odražava negativnu prognozu za Republiku Hrvatsku, koja ocrtava 33-postotnu verovatnostt da bismo mogli sniziti kreditni rejting države u sledećih 12 meseci ako opseg i tempo sprovođenja reformi, posebno na tržištu rada i u državnom sektoru, ne budu dovoljni za kreiranje održivog privrednog rasta - tumače u agenciji.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana