Od 2013. banke u sistemu kontrole naplate poreza

Objavljeno: 21.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Danas

Banke u Srbiji će u prvom kvartalu 2013. godine biti uključene u sistem kontrole naplate poreza i doprinosa, ali neće onemogućavati poslodavcima da isplaćuju zarade zaposlenima i ako nisu izmirili obaveze prema državi, izjavio je pomoćnik direktora Poreske uprave Srbije Dejan Vidojević.

- Ta novina je predviđena izmenama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, koje će biti u primeni od 1. jula ove godine, ali će prelazni period biti do iduće godine, do kada će banke u potpunosti biti spremne da se uključe u integrisani sistem naplate poreza i doprinosa - rekao je Vidojević.

On je objasnio da će u tom sistemu biti Poreska uprava, banke, Uprava za trezor i Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja.

- Poreska uprava će i dalje obavljati potpunu kontrolu naplate poreza na zarade i obaveznih doprinosa, ali će banke kroz integrisani sistem kontrole imati uvid u podatke poreske službe, što će omogućiti pojednostavljivanje procedure naplate poreza i doprinosa "uštede poslodavcima i rast javnih prihoda“ -  istakao je Vidojević.

Poslodavci će, kako je dodao, imati jedan račun za uplatu poreza na zarade i doprinosa, a Poreska uprava će te njihove obaveze knjižiti na nalogu u koji će banke imati uvid.

- Kada poreski obveznik u banku donese svoj nalog za uplatu poreza i doprinosa, banke će, na osnovu uvida u podatke koje će im dostavljati Poreska uprava, procenjivati da li je on validan. U slučaju elektronske dostave naloga, sistem će automatski raditi proveru podataka - naglasio je Vidojević.

Prema njegovim rečima, isplata zarada zaposlenima obavljaće se i dalje preko posebnog računa, u skladu sa ugovorima o radu, i neće zavisiti od toga da li poslodavac ima dugovanja po osnovu poreza i doprinosa. „Poreski obveznici koji ne uplate porez na zarade i doprinose u predviđenom roku imaće dodatni rok od najviše deset dana da izmire te obaveze. Ako to ne učine ni u dodatnom roku, njihovi dugovi će biti obračunati zajedno sa novim zaduženjem i sledovaće im kazna ako nastave da kasne sa izmirenjem duga“, upozorio je Vidojević.

On je naglasio da banke neće imati dodatni posao uključivanjem u jedinstven sistem kontrole naplate poreza i doprinosa i po tom osnovu neće moći da naplaćuju provizije.

Komentarišući otpor banaka da kontrolišu da li poslodavci ispunjavaju obaveze prema državi, Vidojević je rekao da predstavnici Poreske uprave i bankari i dalje o tome razgovaraju, ali da je izvesno da će novi propisi u potpunosti biti u primeni od iduće godine, do kada će biti usaglašeni sa propisima o bankarskom poslovanju.

 - Procene Poreske uprave pokazuju da će se uključivanjem banaka u sistem kontrole naplate javnih prihoda godišnje obezbediti rast poreskih prihoda za 21,3 milijarde dinara, a naplata doprinosa za 44,9 milijardi dinara, dok bi uštede poslodavcima iznosile 1,7 milijardi dinara“, rekao je Vidojević. Slični sistemi kontrole naplate poreza i doprinosa u koje su uključene banke, kako je naveo, postoje i u zemljama Evropske unije, kao i u Hrvatskoj i Makedoniji. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana