Propala prodaja srpskih mlekara

Objavljeno: 23.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Holandska kompanija "Frisland Kampina" odustala je od kupovine beogradskog "Imleka" i "Mlekare Subotica" u vlasništvu "Denjub fuds grupe", iako je nedavno tom mlekarskom gigantu antimonopolska komisija odobrila preuzimanje tih mlekara.

Dve kompanije su početkom februara ove godine potpisale memorandum o razumevanju i akviziciji mlekara "Imlek" i "Mlekare Subotica" od strane "Frislend Kampine". Kako dve strane nisu uspele da postignu zadovoljavajući dogovor o uslovima transakcije doneta je odluka o obustavljanju daljih pregovora.

U "Denjub fuds grupi" kažu da su pregovori u vezi sa ovim preuzimanjem obustavljeni, jer dve kompanije nisu uspele da postignu zadovoljavajući dogovor u vezi sa transakcijom.

- Nismo se dogovorili o ceni, pregovori su dugo trajali i na kraju smo odlučili da stavimo tačku i da ih okončamo - kaže za "Novosti" Slobodan Petrović, generalni direktor "Imleka" i naglašava da, za sada, nema na pomolu novog strateškog partnera.

Kako "Novosti" saznaju, prodaja "Imleka" i "Mlekare Subotica" je pod znakom pitanja, jer je pregovore kočila namera "Kampine" da ih kupi ispod cene. Dugotrajni pregovori tako su naišli na prepreku, jer su Holanđani nekoliko puta pokušavali da spuste cenu tih mlekara. Vlasnici "Salforda" bili su spremni da izgube na ovoj transakciji, prihvatajući da se dve mlekare prodaju u dinarskoj valuti. Međutim, problem je nastao kada je "Frisland Kampina" ponovo pokušao da prođe jeftinije.

"Imlek" i "Mlekara Subotica" zajedno opslužuju tržište od oko 25 miliona potrošača, a ukupan prihod kompanija iznosi oko 270 miliona evra. Mlekare imaju oko 1.470 zaposlenih u šest proizvodnih pogona i četiri kancelarije smeštene u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Makedoniji. "Imlek" ima pogone u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, preduzeće u Crnoj Gori, a u njenom sastavu su zaječarska, zemunska i novosadska mlekara. "Bitoljska mlekara", koja posluje u okviru "Imleka", najveća je mlekara u Makedoniji. 

U Srbiji postoji oko 25 industrijskih mlekara i oko 200 malih i srednjih pogona. Pojedine veće mlekare već su dobile svoje vlasnike iz inostranstva, dok neke vrlo uspešno rade pod rukovodstvom domaćih privrednika. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana